promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

La llengua catalana, se salva per les classes populars

cebramcat | 21 Agost, 2008 21:46 | latafanera.cat facebook.com google.com

Avui em criden poderosament l'atenció una sèrie de reflexions que amolla Biel Majoral, mentre fa la seva passada habitual per la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent.

Precisament allà mateix on actua, des de fa quatre anys seguits, l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans”, promoguda des de Mallorca per la professora de música Magdalena González. I que enguany ha d'actuar també a Menorca, Eivissa i Mallorca, a la darrera setmana d'aquest mes d'agost.

 (Segueix)

La Mallorca nova que puja per amunt

cebramcat | 19 Agost, 2008 17:44 | latafanera.cat facebook.com google.com

Avui de bon matí som anat fins a la platja d'Alcanada, a l'altra banda del port d'Alcúdia, a pegar-hi un bon capfico. Feia calor, i la mar estava feta un mirall, d'aigües tan transparents com les cristallines del Trenc!

Record haver-hi anat, a fer-hi el mateix, a pegar-hi una capbussada, fa més de quatre dècades enrere! Quan hi anàrem a “cremar-hi la corbata”: un d'aquells rituals reservats només a segons quines generacions d'estudiants de l'època!

.

He pogut comprovar amb els meus ulls i amb les orelles, que les coses han canviat molt a Mallorca, d'aleshores ençà! I tant, com es pot veure tot seguit.


Hidroavió sobrevolant la platja d'Alcanada
(Foto: P i c a l s u d)

 (Segueix)

Dins la presó d'un bus, a l'illa de Mallorca

cebramcat | 18 Agost, 2008 16:06 | latafanera.cat facebook.com google.com

Un mal dia d'estiu, fort i no et moguis, he de patir en carn pròpia el mal glop d'aquest nefast "no le entiendo", que arriba a posar-me "la pell de gallina"...

No hi deman, al Centre Penitenciari de Palma, cap altra cosa que una mínima informació, sobre allò que he de fer per visitar un amic meu que hi roman empresonat des del proppassat dia 30 de juliol...

Tot d'una que hi arrib, a les 11:15 del matí, m'hi sent com un no-ningú, en aquell tètric redol del món i de la bolla. No hi trob ningú que pugui informar-me'n... No hi veig ningú a cap de les tres finestretes d'atenció al públic (amb notes redactades només en castellà)... No hi veig ningú que hi atengui, i això que hi som en horari d'oficina (de 9 a 13:00 hores)... No hi trob ningú que respongui a cap dels tres números del telèfon marcats que s'hi indiquen...

No som ningú! Estic davant ningú!

 (Segueix)

Relacions cada cop més estretes entre les Illes Balears i Catalunya

cebramcat | 16 Agost, 2008 09:24 | latafanera.cat facebook.com google.com

Segons informa Antoni Mateu al Diari de Balears, la Generalitat de Catalunya "obrirà una oficina de diversitat lingüística a Palma. Linguamón, organisme que presideix Antoni Mir, signarà un conveni amb la Universitat. L’objectiu principal és la promoció de les llengües com a eina d’entesa entre tots els pobles".

 (Segueix)

Un any després de la mort de Xirinacs

cebramcat | 11 Agost, 2008 17:14 | latafanera.cat facebook.com google.com

Avui fa exactament un any que ens assabentàvem de la mort de Lluís M. Xirinacs. El patriota català més ferm i lluitador que he conegut mai en ma vida de sis dècades ja fetes!

Xirinacs aquell antic company de somnis eclesiàstics, amb qui tenc la sort immensa de compartir dèries i cabòries durant la dècada dels anys 60-70, quan es fa present al col·legi Pius XII de Ciutat, convidat pel bon company de lluites ben diverses, el socialista septuagenari d'avui dia, l'incombustible Ramon Oró, amb qui fa pocs dies compartim trobada al monestir de la Real pel projecte de revitalització dels moviments socials a Mallorca...

 (Segueix)

Antonina Canyelles, poetessa mallorquina de profunditat

cebramcat | 08 Agost, 2008 10:21 | latafanera.cat facebook.com google.com

Cada cop més coneguda i valorada, Antonina Canyelles i Colom (Palma, 1942), apareix com una d'aquelles poetesses mallorquines que, amb la seva veu catalana, sempre punyent i força suggeridora, -que evoca i provoca- aconsegueix d'arribar ben endins de qui la llegeix o l'escolta.

Persona autodidacta, dedicada en cos i ànima a l'ensenyament de la llengua catalana a tots els nivells possibles, pot dir que són nombroses les generacions usuàries d'aquesta llengua, avui dia a Mallorca, que han anat a beure a les fonts de la seva gran saviesa i mestria.


La poetessa mallorquina Antonina Canyelles i Colom
(Foto: Arxiu DdB)

 (Segueix)

Projecte REMS (i 5)

cebramcat | 02 Agost, 2008 08:25 | latafanera.cat facebook.com google.com

Denominació provisional:
Projecte per a la Revitalització del Moviment Social a Mallorca

La primera etapa:
entre tots els que hi vulguin participar perfeccionarem durant aproximadament un mes aquest esbós del Projecte , per tal de poder-lo presentar d'aquí a unes cinc o sis setmanes a un grup bastant més nombrós de persones per tal d'enriquir-lo, si cal. Fins i tot hauríem de pensar en la possibilitat d'organitzar un Congrés constitutiu del Projecte.

 (Segueix)

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb