promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

Que sien molts i sien bons!

cebramcat | 30 Setembre, 2008 09:48 | latafanera.cat facebook.com google.com

D'ençà que em vaig capficar dins el món del correu electrònic, tenc per costum desitjar molts anys a la gent coneguda i amiga, amb motiu de la seva festa onomàstica, o, com es deia un temps, pel seu sant...

No acostum a dir-hi gaire cosa més que això:

"Molts d'anys, i que tots t'esdevenguin sempre ben bons i ben sans".

M'agrada fer-ho. I les noves tecnologies hi ajuden força (a continuar amb una tradició més vella que el pastar!)

Veig que hi ha festes i festes. En algunes ocasions, són poquetes les persones afectades. En altres, en canvi, resulten més nombroses (és el cas de dilluns passat, festa de Gabriels i Gabrieles, de Miquels i Miqueles, de Rafels i Rafeles, que n'hi ha a balquena, a Mallorca)

En la majoria dels casos, com és normal, no n'obtenc cap altra casta de resposta que el fet de suposar que la felicitació ha fet el seu camí i ha arribat a son destí.

En alguns casos, en tenc la confirmació, perquè les persones destinatàries m'envien alguna breu resposta...

En el cas que vull remarcar avui, emperò, em resulta singular. L'amic Miquel m'encoloma com a resposta una d'aquelles gloses que m'arriben ben endins:

 (Segueix)

De fora vindrà qui de casa ens traurà!

cebramcat | 29 Setembre, 2008 11:37 | latafanera.cat facebook.com google.com

Ho diuen els nostres avantpassats mallorquins, amb el seny asserenat i la serenor assenyada que sempre els caracteritza: “De fora vindrà qui de casa ens traurà!”

Ho diu també el Diccionari Català Valencià Balear, l'inventari lexicogràfic i etimològic de la llengua catalana en totes les seves formes literàries i dialectals, recollides dels documents i textos antics i moderns, i del parlar vivent al Principat de Catalunya, al Regne de València, a les Illes Balears, al departament francès dels Pirineus Orientals, a les valls d'Andorra, al marge oriental d'Aragó i a la ciutat d'Alguer de Sardenya -segons pot veure's al Tom V de l'obra iniciada per Mn. Antoni M. Alcover, redactat per Francesc de B. Mo ll, amb la col·laboració de Manuel Sanchis Guarner-:

"De fora vindrà qui de casa ens traurà", es diu referint-se als qui suplanten els posseïdors o habitadors legítims.

 (Segueix)

La crisi és la Crisi!

cebramcat | 17 Setembre, 2008 15:48 | latafanera.cat facebook.com google.com

Davant d'això que s'anomena “crisi”, m'arriba la notícia d'una publicació que també s'anomena “Crisi” i que trob summament interessant, pel seu contengut i pels seus objectius.

Si més no, perquè apunta cap a la revitalització dels moviments socials a l'interior dels Països Catalans. De manera que aquells hi esdevenguin un poder real en mans d'una ciutadania que ha d'assistir, atònita, al desplegament de tants espectacles i muntatges, que ofereixen unes institucions públiques abocades a mantenir-la endormiscada, anestesiada, passiva, sotmesa, dominada...

 (Segueix)

L'11 de setembre, per què no?

cebramcat | 14 Setembre, 2008 17:58 | latafanera.cat facebook.com google.com

Qualcú ha provat d'accedir aquests dies a l'esplèndid arxiu que el Diari de Balears manté actiu des de la darrera renovació digital, HEMEROTECA dBalears?

Li ha passat el mateix que a mi?

Jo m'hi he quedat del tot sorprès.

No he tengut cap casta de problema a l'hora d'obtenir resultats de la recerca efectuada, per als dies 10 i 12 de setembre de 2008. Hi apareixen magníficament reproduïdes en pdf totes i cadascuna de les planes publicades en paper aquests dos dies.

Allò que m'ha sorprès enormement, emperò, és que no he pogut accedir a l'arxiu corresponent al dia 11 de setembre de 2008, el que se situa ben enmig dels altres dos.

N'he demanat una explicació al director del DdB. Encara no me n'ha arribat cap.

Qualcú sabria, podria o voldria donar-me alguna casta d'explicació mínimament convincent i raonablement satisfactòria

! Gràcies.

CIL BUELE

Pel rei en Jaume, a Santa Ponça!

cebramcat | 11 Setembre, 2008 20:53 | latafanera.cat facebook.com google.com

Dijous, dia 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, hem pogut fruir d'un acte molt ben organitzat per qui, des de fa 14 anys seguits, s'encarrega de fer-ho, al peu mateix de la Creu del Desembarcament de Santa Ponça, l'activa i dinàmica militant del PSM-Entesa de Mallorca, Dolors Forteza-Rei, qui molt amablement ens hi ha convidat.

Aquesta commemoració de l'aniversari de l'arribada del rei en Jaume a Mallorca, precisament per les costes d'una Santa Ponça força distinta a la que avui s'hi pot veure -tot i que continuï essent el mateix, el sol que les il·lumina en les mateixes meravelloses postes de sempre!-, aquest any té un sentit una mica singular, per molts de motius.

 (Segueix)

Parem taula de remeis!

cebramcat | 11 Setembre, 2008 08:59 | latafanera.cat facebook.com google.com

Dos compatriotes lluitadors catalans, els mallorquins Tomeu Balutxo i Biel Majoral, fan sentir la seva veu cridanera, des de les planes del Diari de Balears.

Ens duen a la memòria, i també al cor, la celebració festiva i reivindicativa de l'Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, aprofitant la commemoració del 800è aniversari del naixement del rei en Jaume.

El crit d'encoratjament -atribuït al rei Jaume I durant la batalla de Portopí- adreçant-se als nobles que dubten a avançar cap a Medina Mayurqa, els serveix de títol per a un escrit magnífic que surt publicat a la darrera pàgina del Diari de Balears d'aquest dia.

De Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó s'estenen els Països Catalans, el somni que té un rei del segle XIII i l'aspiració justa que manté una nació del segle XXI dins l'Europa nova que puja.

 (Segueix)

La Ciutat del Sol

cebramcat | 03 Setembre, 2008 09:46 | latafanera.cat facebook.com google.com

Acab de rebre aquest comentari que fa n'Agustí Baró -des de la presó de Palma- al llibre de Miquel López Crespí. Alhora que em diu que l'acaba de llegir i que en recomana la lectura:

“Premi de Narrativa Josep Loperas i Martí, de l'Òmnium Cultural, Granollers, 1998, de Miquel López Crespí editat per l'editorial Granollers.

Una reial ordre donada el dia 20 de març de 1413 a Barcelona per Ferran de Trastamara i un fragment del “Cronicon Maioricense” contextualitzen, extraordinàriament, la narració fantàstica de les vivències d'un bandejat, a la seva terra, supervivent de l'aventura d'anar a la recerca d'un món millor.

Moltes són les històries que podem trobar als prestatges sobre el descobriment del nou món. La Ciutat del Sol n'és una que ens la conta en primera persona, fent-nos aterrar de peus a terra, i, en comptes de parlar-nos d'evangelitzar i convertir heretges, ens fa reflexionar sobre la realitat d'una humanitat dividida entre pobres i rics, esclaus i senyors, sotmesos i poderosos, on la febre d'obtenir riqueses pot més que els millors pensaments.

Perfectament ambientada en un moment històric en què la Mediterrània n'és el centre, del vell món, les vivències que ens narra el protagonista transcendeixen en el temps, universalitzant el desig de no sols somniar un món on l'home pugui ser lliure sense por a presons, repressions ni turments, somniar en un món en el qual es pugui viure del que ens ofereix la natura mitjançant l'esforç, i tenir per norma suprema la igualtat i la llibertat de ser qui som.

En recomano coratjosament la lectura.

Agustí Baró Bauló

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb