promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

La mar de llengües, al Parc de la Mar (i 9)

cebramcat | 13 Desembre, 2008 09:25 | latafanera.cat facebook.com google.com

No sé si tots sabeu -deia Antoni Mir, director de Linguamón la Casa de les Llengües, durant la conferència que va fer al Gran Hotel de Palma, dia 4 de desembre de 2008-, que la idea d'una Casa de les Llengües s'havia de fer a Londres.

David Crystal, el lingüista de Cambridge que va publicar l'enciclopèdia famosa, quan va proposar aquest projecte ell en realitat havia mirat de fer-lo a Londres.

A Londres es construïa el World Languages, el món del llenguatge, el món de les llengües: que eren 4.000 metres devora el Tàmesi d'acord amb el Shakespeare World Centre promogut i liderat pel British Council.

 (Segueix)

La mar de llengües, al Parc de la Mar (8)

cebramcat | 12 Desembre, 2008 20:49 | latafanera.cat facebook.com google.com

Som a desembre de 2008. L'Ajuntament de Barcelona s'ha incorporat, també, al consorci Casa de les Llengües Linguamon, que dirigeix el mallorquí Antoni Mir.

D'aquí a pocs dies la Casa de les Llengües es presentarà a Nacions Unides, com una aportació en el temps de Catalunya, de la llengua catalana, a la difusió dels valors universals proclamats per Nacions Unides amb motiu de l'Any internacional de les llengües.

“Tot això, i molt més, -manifesta el director, a la conferència feta al Gran Hotel de Palma dia 4 de desembre de 2008- es pot veure a través de la Casa de les Llengües “virtual”, un web que surt en vint-i-un idiomes, fruit d'un esforç extraordinari. Però n'estam molt satisfets, perquè la Casa de les Llengües en si mateixa és un organisme que experimenta com resoldre entorns multilingües...

 (Segueix)

La mar de llengües, al Parc de la Mar (7)

cebramcat | 12 Desembre, 2008 00:40 | latafanera.cat facebook.com google.com

”Quan va nàixer la Casa de les Llengües, no existia YouTube. I precisament ens vàrem demanar si optar per una internet escrita o fer una aposta per internet2. I vàrem optar lògicament per internet2. Lògicament, ara.

Quan ha sortit YouTube, s'ha revolucionat tot internet. Avui cliques qualsevol diari digital Avui, La Vanguardia, El País, i pots tenir vídeos. Fa pocs mesos era impossible. Fa un any no existia.

Avui tens el Facebook, o jo què sé, quan compres un mòbil i hi ha aplicacions, ja en surt una altra i surt l'Ifone... D'aquests 20 mil anys, d'aquests 100 d'aviació, a l'acceleració brutal del canvi tecnològic, hi ha un abisme. Ara vivim amb una etapa d'un canvi acceleradíssim que quan domines una tecnologia ja t'estàs preparant per adaptar-te a la pròxima.

Però jo subretxaré el més positiu: Tots aquests canvis són bons per als idiomes.

 (Segueix)

La mar de llengües, al Parc de la Mar (6)

cebramcat | 11 Desembre, 2008 09:51 | latafanera.cat facebook.com google.com

Vivim un temps en què es fa precís plantejar-se i rellançar estratègies multilingües de tota casta i a ritme accelerat. Això planteja el director de la Casa de les Llengües Linguamón, de Barcelona, el mallorquí Antoni Mir, durant la conferència que desplega a La Caixa el 4 de desembre de 2008:

“De les primeres pintures rupestres, fins a l'escriptura, fins al naixement de l'escriptura, passaren poc més o manco 20 mil anys... aproximadament 20 mil anys.

Però avui, mentre teniu la paciència d'escoltar-me, possiblement més de 2 milions de persones estiguin dins un avió. L'any 2006 mil milions de persones agafaven un avió.

 (Segueix)

La mar de llengües, al Parc de la Mar (5)

cebramcat | 09 Desembre, 2008 08:54 | latafanera.cat facebook.com google.com

L'existència, promoció i protecció de les llengües diverses que s'empren arreu del Planeta, més que un problema per a la Humanitat, és una font d'enriquiment mutu entre els pobles i les persones que la integren i conformen.

“La lengua es nuestro petróleo”, digué en certa ocasió el director de l'Instituto Cervantes i actualment ministre de Cultura. Una expressió que el director de Linguamón Casa de les Llengües, el mallorquí Antoni Mir, recull i comenta durant la conferència que fa a Palma, el 4 de desembre de 2008, sobre “L'organització i la gestió del multilingüisme com a repte del segle XXI”.

Li interessa aquest context, perquè “la lengua es nuestro petróleo” vol dir que l'idioma genera riquesa.

 (Segueix)

La mar de llengües, al Parc de la Mar (4)

cebramcat | 08 Desembre, 2008 22:46 | latafanera.cat facebook.com google.com

La commemoració del 60è aniversari de la Declaració dels Drets Humans, proclamada solemnement per l'ONU dia 10 de desembre de 1948, comporta, entre d'altres iniciatives, que a Palma s'hi mantengui oberta al Parc de la Mar una exposició singular sobre la mar de llengües emprades a l'entorn de la Mar Mediterrània...

Amb aquest motiu, el director de la Casa de les Llengües Linguamón, el mallorquí Antoni Mir, recordi durant la conferència que fa al Gran Hotel de Palma dia 4 de desembre de 2008, que l'any 2005 UNESCO celebra una convenció mundial sobre diversitat cultural, una convenció que amb el pas dels anys serà molt important.
Es una convenció en què hi ha una pugna entre la gran indústria cultural nordamericana, bàsicament del cine, i la resta del món.

 (Segueix)

La mar de llengües, al Parc de la Mar (3)

cebramcat | 08 Desembre, 2008 12:37 | latafanera.cat facebook.com google.com

Amb l'anglès no n'hi ha prou! -diu Antoni Mir, director de Linguamón Casa de les Llengües- a l'hora de triar un titular per sacsejar.

Li serveix, també, per iniciar un repàs d'aquests darrers anys, durant la conferència que ofereix al Gran Hotel de Palma, dia 4 de desembre de 2008:

“En el món hi ha un interès creixent per les llengües, infinitament superior al que hi podia haver als anys 70.

El 2005, i és una data triada aposta, perquè 2005 és quan el Govern de Catalunya considera aprofitar una gran oportunitat crear la primera Casa de les Llengües del món a Barcelona.

I jo crec que ho va encertar el Govern i el Parlament de Catalunya, quan va prendre aquesta decisió, perquè fa que una llengua demogràficament mitjana, no de les més grans, com el català, pugui ocupar una posició central en aquest aspecte a nivell internacional.

2005 és un any en què coincideixen més coses.

 (Segueix)

La mar de llengües, al Parc de la Mar (2)

cebramcat | 07 Desembre, 2008 16:28 | latafanera.cat facebook.com google.com

Dijous, dia 4 de desembre, a les 19.30 hores, al Gran Hotel de Palma, es fa una conferència sobre "L'organització i la gestió del multilingüisme com a repte del segle XXI".

El conferenciant és Antoni Mir i Fullana, director de la Casa de les Llengües Linguamón de Barcelona, consorci públic adscrit al Departament de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya.
La presentació va a càrrec de Nicolau Dols, vicerector de Projecció Cultural de la UIB.

Abans de presentar-hi el que és i vol ser La Casa de les Llengües -un projecte coherent, museu de les Llengües, casal al districte tecnològic 22@ de Barcelona, portal web de llengües del món, model audiovisual multilingüe, compendi i recull de bones pràctiques- Toni Mir toca alguns punt summament interessants per a qui se senti cridat a atansar-se a aquest món tan apassionant com divers de les llengües extracomunitàries que s'empren avui dia a Mallorca: Amb l'anglès no n'hi ha prou - UNESCO i visibilitat de les llengües - Comissariat europeu de multilingüisme - “La lengua es nuestro petróleo” - National Geographic i llengües amenaçades - Babel capgirada - Estratègies multilingües a internet, mòbil i televisió - La Caixa – YouTube...

En definitiva, una exposició que, durant una hora seguida, permet d'entrar en aquests assumptes:

 (Segueix)

La mar de llengües, al Parc de la Mar (1)

cebramcat | 06 Desembre, 2008 16:50 | latafanera.cat facebook.com google.com

De l'1 al 21 de desembre d'engany, una gran carpa muntada a l'Hort del Rei fa de porta d'entrada al Parc de la Mar, de Palma. Al seu interior, s'hi mostra una exposició singular sobre la mar de llengües que es parlen a l'entorn de la Mar Mediterrània.

Oberta a tots els públics, s'hi pot contemplar i admirar el Mare Nostrum, -aquesta mar entre terres d'Europa, Àsia i Àfrica- des d'una òptica no gaire habitual: l'òptica de les nombroses i diverses llengües que s'hi parlen al seu voltant avui dia.

Serveix, també, per veure més de prop una iniciativa desplegada per una institució, el consorci públic Casa de les Llengües – Linguamón, adscrita al Departament de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, amb motiu de l'Any Internacional de les Llengües i de l'Any del Diàleg Intercultural.

També permet acostar-se a aquest organisme que dirigeix el mallorquí Antoni Mir i Fullana i comprovar que es dedica a difondre el coneixement sobre la diversitat lingüística, impulsant iniciatives al voltant de les llengües que miren de contribuir al desenvolupament de les nostres societats a l'entorn global del segle XXI.

 (Segueix)

L'himne oficial de l'ONU, de Pau Casals, a un racó!

cebramcat | 01 Desembre, 2008 20:15 | latafanera.cat facebook.com google.com

A punt de celebrar-se el 60à aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans per part de l'ONU, el bon company de lluites patriotes catalanes, en Tomeu Mestre i Sureda, “Balutxo”, fa pública una dada recent que té molt a veure amb certes prescripcions i proscripcions que s'hi produeixen al llarg d'aquestes sis dècades.

Es refereix a l'acte d'inauguració de la cúpula de Miquel Barceló a la Sala dels Drets Humans de Ginebra, el proppassat dia 18 de novembre, on s'anuncia la interpretació de l'Himne de les Nacions Unides, també conegut com l'Himne de la Pau, obra del músic català Pau Casals i de Wystan Hugh Auden, el poeta més influent i important en llengua anglesa a la dècada dels anys 1970.

En lloc d'aquest himne oficial, s'hi interpreta el Cant dels ocells...

Tomeu Mestre “Balutxo” informa que, dos mesos abans que Pau Casals faci els 95 anys, dia 24 d'octubre de 1971, a la seu de l’ONU de Nova York, l’orquestra i cors del Festival Casals, dirigits pel seu mestre, presenta com a estrena mundial l'Himne de les Nacions Unides, un encàrrec que li ha fet qui aleshores n'és el secretari general, U Thant.

Per quines cinc-centes, d'aleshores ençà, no se n'ha tornat a fer cap altra interpretació...?

El felanitxer Tomeu Mestre “Balutxo” segueix aquesta pista...
"Deu ser l’únic cas conegut a la història -diu Tomeu Mestre- que s’assassina un himne encarregat, editat i estrenat."

 (Segueix)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb