promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

RTVE, la darrera que arriba, la primera que se’n va

cebramcat | 06 Abril, 2006 15:49 | latafanera.cat facebook.com google.com

Des de fa vint-i-sis anys funciona el Centre Regional de RTVE a les Illes Balears.
Amb un alt nivell de qualitat informativa, i gran respecte cap al cultiu i la promoció de la llengua catalana pròpia.

És una de les darreres entitats estatals espanyoles que s’instal•la a Mallorca.
Moltíssimes d’altres hi són des de fa molt més temps.

Després d’un quart de segle de televisió analògica, ha arribat l’hora de les TDT.
Les Televisions Digitals Terrestres són una altra cosa: el gran negoci del segle XXI per a aquelles empreses privades que n’aconsegueixin la concessió.
El món de la comunicació és a punt d’iniciar una etapa nova, insòlita, on es pretén abandonar el model de gestió pública.

D’una banda, s’hauran d’obrir expedients de regulació d’ocupació laboral que permetin fer fora –legalment, i amb l’anuència dels dos grans sindicats- els col•lectius de treballadores i treballadors, empleats públics d’aquests centres.
De l’altra, s’haurà de procedir al desmantellament definitiu d’aquests centres de treball públic, per tal que se n’ocupin determinades empreses privades.

Deixant a una banda el fet de comprovar que es tracta d'una feina bruta més, en mans d’un govern i uns sindicats espanyols autoqualificats d’esquerres; tampoc no deixa de causar certa estranyesa que, en el cas del Centre Regional de RTVE a les Illes Balears, es doni la paradoxa que la darrera en arribar és la primera que se n'ha d'anar.

Una de les darreres presències públiques de l’estat espanyol introduïdes a les Illes Balears i Pitiüses és precisament aquest centre regional, que hi roman obert des de fa només un quart de segle.

Molts d’altres organismes estatals fa molt més temps que hi són presents –i que no en veuen perillar gens ni mica la seva permanència secular-.
Una gran part de la ciutadania illenca ho té mal d’entendre, tot això.
L’Agència Tributària, per exemple, s’implanta a les nostres illes moltíssim de temps abans que el centre regional de RTVE; i encara no se’n preveu cap tancament (ni el traspàs de les competències al Govern)! O la Tresoreria de la Seguretat Social. O tants d’altres organismes que, dependents del Govern espanyol, duen molt més temps instal•lats entre nosaltres, com és el cas de Trànsit, Justícia, Exèrcit, Foment, Policia, la Casa Reial, Guàrdia Civil, Aena, la Junta del Port, etc. tot quant te a veure amb l’Administració Perifèrica de l’Estat.

Aquí, emperò, a les Illes, això ha de ser així: la darrera que arriba –la RTVE- és la primera que se n’ha d’anar, només vint-i-cinc anys després de fer-hi un bon servei públic, de qualitat i en català.

Tothom ho veu ben clar: és del tot difícil, per no dir que és impossible sense rebre subvencions públiques, que cap empresa privada pugui arribar a assolir mai un tan alt nivell de qualitat.
Ens cal lluitar per mantenir-lo públic!

Mallorca, 6 d’abril de 2006.
Cecili Buele i Ramis
Secretari de Moviments Socials i Xarxes Cíviques

ERC-Illes

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb