promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

Presentació pública d'un llibre una mica singular

cebramcat | 13 Abril, 2006 18:39 | latafanera.cat facebook.com google.com

A les 20:00 de dimarts, dia 18 d'abril, faig la presentació pública d'un llibre una mica singular.
Està escrit íntegrament en català.
L'autor és un mallorquí que ha residit al Perú durant més de tres dècades seguides, convivint amb gent que acostuma a parlar sempre en castellà, quítxua o aimara -mai en català-.
Hi ha sabut mantenir ben viu, mentrestant, l'ús i la pràctica de la llengua pròpia de Mallorca, fins al punt d'escriure-la amb una correcció que esdevé envejable.

Em complau ben molt convidar la gent coneguda i amiga a assistir-hi.
Crec que s'ho paga i que val la pena d'acudir-hi.

- PRESENTACIÓ LLIBRE: La veu de les arrels.
Autor: Mariano Moragues Ribas de Pina.
A càrrec de: Cecili Buele.
Organitza: Editorial Moll.
Lloc: Auditori. Centre de Cultura Sa Nostra. Carrer Concepció, 12. Palma.
Preu: Gratuït.

Cecili Buele i Ramis.
Palma

Mariano Moragues Ribas de Pina (Palma, 1942) estudia el batxiller al Col·legi de Monti-Sion i Filosofia i Teologia al Seminari Major.
L'any 1969 parteix cap al Perú com a capellà. La realitat peruana, vista de prop, l'estameneja fort ferm i li significa un canvi ideològic profund.
Als 5 anys de permanència al Perú es casa i es dedica a l'ensenyament a diferents escoles i centres de formació de mestres.


Portada del llibre de Mariano Moragues,
que es presenta enguany a Palma

(Foto: Picalsud)

És cofundador de la Institució Foro Educativo de nivell nacional, de la Xarxa d'Educació Alternativa Escolaritzada, la ONG Educalter i de l'escola alternativa 'La Casa de Cartón' de Lima, de la qual esdevé director durant 20 anys.
Aquesta escola, fa 7 anys, signa un conveni de col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears, que l'assumeix com a centre de pràctiques de mestres de les Balears.

Després de 35 anys de romandre al Perú, torna a Mallorca, l'any 2004, per retrobar-se amb les seves arrels i avui, com quan era petit, segueix jugant a fer de pagès...


Mariano Moragues en companyia de les seves amistats,
a la finca de s'Auma, terme municipal d'Artà

(Foto: Picalsud)

Com diu l'editor, La veu de les arrels és un llibre que rememora la Mallorca preturística i que porta les olors i remors d'una infància en què els al·lots corren salvatges pel camp i pels boscs, neden als safarejos, cerquen nius, se senten lliures a l'estiu i engabiats a l'escola la resta de l'any.

Mariano Moragues -amb veu emocionada i amb un llenguatge riquíssim i ple de refranys i d'aquelles expressions tan típiques mallorquines, que avui cada vegada s'empren menys- evoca tot aquell ambient: els jocs, els rituals religiosos, les rondalles, les festes tradicionals i els personatges que formen part de la seva vida d'infant feliç malgrat les mancances materials i repressions d'aquell temps de postguerra.


Companys de Mariano Moragues, missioners mallorquins,
al Perú, a la dècada dels anys setanta

(Foto: Picalsud)

Comentaris

Biel Torrens Ginard

Molt bonllibre.

Biel Torrens Ginard | 12/08/2014, 10:17

Just he arribat a sa pàgina número 20 i ja estic meravellat. Quan feia es batxiller, que també jo el vaig fer en castellà, mos feren comprar EL PRINCIPITO com a llibre de pràctiques de francès. Em va anar molt bé. Es vostro libre també hauria d'arribar a ses escoles, maldament que fos per altres motius, bàsicament per conèixer la llengua pròpia i quines són ses nostres arrels.

Moltes gracis per haver-mos fet arribar aquesta obra, que reflecteix uns sentiments que mai mos podran arrebassar de s'ànima.

Biel Torrens Ginard.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb