promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

Mossèn Pere J. Llabrés, defensor de la llengua catalana

cebramcat | 09 Juliol, 2006 22:16 | latafanera.cat facebook.com google.com

La darrera vegada que veig mossèn Pere Llabrés i Martorell fa quinze dies: a la seu catedral de Mallorca, mentre s'hi celebra el 50è aniversari del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca.

La primera, fa més de cinquanta anys, quan esdevé un dels anomenats 'prefectes' al Seminari Diocesà:
ell és un d'aquells seminaristes majors que s'encarreguen dels menors; jo som un d'aquells seminaristes menors que ha de romandre en tot i per tot a les seves ordres...

Mossèn Pere i jo, en aquests darrers cinquanta anys, també hem coincidit en àmbits diversos: tots dos, realitzant tasques conjuntes de vicari de parròquia, primer a Sant Nicolau i després a Santa Catalina Thomàs, a Palma.
En guard molt bon record, ja que representen els inicis, amb ell com a company de ruta, en la tasca pastoral desplegada a finals de la dècada dels anys 60 i principis dels 70.


A la Seu Catedral de Mallorca,
d'on és canonge mossèn Pere Joan Llabrés

Compartint sempre una mateixa dèria com a eclesiàstics mallorquins: la implantació i el foment de l'ús de la llengua catalana en l'àmbit de les celebracions litúrgiques catòliques.
Si hi ha qualcú que ha treballat, fort ferm durant aquestes cinc darreres dècades, en el manteniment de la nostra llengua dins les esglésies catòliques mallorquines, sense cap casta de dubte -a més de Francesc de B. Moll- amb qui hi col·labora intensament elaborant el primer Missal en català-, és mossèn Pere Llabrés i Martorell, natural de la ciutat d'Inca.

No resulta gens estrany que, -qualcú pentura més que algun altre, però sens dubte tots els que s'hi han dedicat a plena consciència-, aquesta casta de clergues mallorquins hagin romàs al punt de mira preferencial de la gent més anticatalanista de Mallorca.
És així que, per defensar el català, se'l qualifica de 'radical', 'ayatollah', 'fanàtic', 'persona ambígua'.
S'ha de reconèixer, emperò, que, sense una gent tan competent i entregada com aquesta, la nostra estimada llengua pròpia, la llengua catalana, avui dia es trobaria en una situació encara molt més precària i pitjor que la que està travessant els nostres dies a l'interior de les esglésies catòliques.


Més d'un centenar de capellans acompanyen el bisbe de Mallorca,
durant el funeral per mossèn Pere Joan Llabrés

Darrerament, com a canonge i portaveu de la Fundació Art a la Seu, se'l veu força embrancat en tasques de protecció i difusió del patrimoni cultural artístic en altres àmbits també, com és el cas del projecte de Miquel Barceló a la capella de Sant Pere de la Seu Catedral de Mallorca.

El passat mes de febrer és cridat a integrar-se dins el consell assessor que fa de viver d'idees i guia les línies d'actuació de l'Obra Cultural Balear.

Serveixin aquestes retxes de petit i senzill homenatge a qui s'ha dedicat en cos i ànima a fer que la llengua catalana, pròpia de l'illa de Mallorca, romangui ben present a les esglésies catòliques mallorquines...

>Així ho recorden també els representants del Lobby per la Independència que, a les mateixes portes de la Seu Catedral de Mallorca, reparteixen aquest full a la gent que acudeix al funeral per mossèn Pere Joan Llabrés i Martorell:

Mallorca sempre estarà amb vós.
El poble mallorquí no us podrà agrair mai a bastament:
Haver actuat com un apòstol de la llengua catalana.
Haver estat un referent en la defensa del patrimoni arquitectònic i de l'art religiós mallorquí.
Haver adaptat i modernitzat al català els textos litúrgics per a l'ús de les Diòcesis de les Illes Balears.
Haver treballat de manera ferma i incansable en la defensa i promoció de la nostra nació, llengua i cultura."


Full repartit a les portes de la Seu Catedral de Mallorca,
per representants del Lobby per la Independència
abans d'iniciar-s'hi el funeral pel canonge Pere Joan Llabrés

Cecili Buele i Ramis.
Palma, 10/07/2006.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb