promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

Mallorca, un espai català de comunicació

cebramcat | 24 Juliol, 2007 17:19 | latafanera.cat facebook.com google.com

Un informe fet i tramès a entitats culturals mallorquines - que treballen en la difusió i el prestigi de la llengua catalana o que fomenten i consoliden l’espai català de comunicació -, ha estat elaborat en relació amb la trobada que aquestes han mantengut a Palma amb una representació de la Generalitat de Catalunya.

Les opinions són coincidents a l’hora de valorar-ne molt positivament aquesta casta d’iniciatives.

Respecte del text i contengut d’aquest breu informe, algunes entitats opinen que hom creu que està OK. A d’altres, un cop comentat, els pareix perfecte. N’hi ha que agraeixen la feina feta per un pencaire incansable...

Vet ací una modesta informació cultural, que té a veure amb la protecció i difusió de la llengua catalana, pròpia de l’illa de Mallorca, per part d’algunes entitats culturals mallorquines:

Reunió a Palma del director de Polítiques Sectorials del Departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya amb entitats culturals de l’illa de Mallorca

1. Algunes dades interessants

Un total de 20 persones, representants d’una desena d’entitats mallorquines es reuneixen a Palma, els dies 18-19 de juliol de 2007, amb el director de Polítiques Sectorials, senyor Josep M. Jové i Lladó, per informar-li i informar-se’n sobre els ajuts que la Generalitat de Catalunya concedeix enguany, preferentment a dos sectors o col•lectius diferenciats:

D’una banda a iniciatives adreçades a difondre i prestigiar la llengua catalana, la cultura i la identitat pròpies dins el seu àmbit lingüístic durant l’any 2007 –competència directa del Departament de la Vicepresidència, Direcció de Polítiques Sectorials-.

I, de l’altra, a projectes que fomentin i consolidin l’espai català de comunicació, presentats per empreses periodístiques i empreses periodístiques editores de premsa digital –competència directa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Secretaria de Mitjans de Comunicació.

La presència a Palma del director de Polítiques Sectorials, Josep M. Jové i Lladó, és continuació de la reunió mantenguda a Palma, amb aquestes i altres entitats culturals, el 2 de desembre de 2005, amb motiu de la visita que hi efectua l’aleshores secretari de Coordinació Interdepartamental, senyor Apel•les Carod-Rovira, juntament amb la cap del Gabinet, senyora Natàlia Garriga.

S’inicia, així i aleshores, una nova etapa en les relacions oficials de la Generalitat de Catalunya amb entitats culturals de les Illes que treballen en la difusió i el prestigi de la llengua catalana, la cultura i la identitat pròpies, i amb mitjans de comunicació.

Una etapa que, malgrat l’aparició de nombroses i diverses dificultats –inclosa l’expulsió per part del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, de tots els consellers d’Esquerra- culmina amb la concessió de subvencions per valor de 670.000 euros durant l’any 2006 a entitats diverses de totes quatre illes, tant de l’àmbit dels mitjans de comunicació, com de l’àmbit de les entitats culturals.

Aquesta segona reunió d’enguany es realitza únicament amb entitats mallorquines, tenint previst de realitzar-ne amb les de Menorca i les Pitiüses dins el mes de setembre.

També ve motivada pel fet d’informar sobre l’actual organigrama de l’Administració de la Generalitat, i l’adscripció de les diverses competències que corresponen a cadascun dels departaments.

Així, amb les explicacions que hi fa el director, queda clar que les subvencions a Mitjans de Comunicació, d’ara endavant, no són competència del Departament de Presidència –Conseller Primer-, sinó del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, -Secretaria de Mitjans de Comunicació-.

Tot i amb això, el director de Polítiques Sectorials es mostra disposat a afavorir l’acostament d’aquestes entitats illenques al Departament de Cultura, i més concretament al secretari de Mitjans de Comunicació, senyor Albert Sáez, amb qui ja ha mantengut converses sobre aquest assumpte i que roman també disposat a entrar en contacte amb les entitats mallorquines.

2. Els contactes mantenguts

Es pot qualificar de molt fructífera la trobada mantenguda a Palma amb entitats mallorquines desitjoses d’aportar suggeriments i recomanacions, en vistes a millorar les relacions entre la Generalitat de Catalunya i aquelles entitats que treballen a Mallorca per difondre i prestigiar la llengua catalana, la cultura i la identitat pròpies, com també els mitjans de comunicació en català.

Pel que fa a les primeres, s’hi destina el primer horabaixa, començant la reunió amb dos representants de l’Associació Paraula. Centre de Serveis Lingüístics. CSL, que s’hi fan presents: la directora, Carme Sánchez i la secretària, Maria Tous.

Una hora després, el director rep i atén la representant de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans. OJIPC, la professora mallorquina de música Magdalena González.

La primera jornada acaba amb la trobada que manté el director amb l’Associació Joves de Mallorca per la Llengua, representada per Rafel Sedano, Carme Kellner, Aura Vidal i Miquel Àngel Contreras.

Al matí següent, el director s’entrevista amb representants dels dos mitjans de comunicació més significatius en l’àmbit lingüístic català a Mallorca: d’una banda, el Diari de Balears, l’única publicació diària que es fa en català a les Illes, que hi envia el seu representant, Pedro Rullan; i, de l’altra, l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, amb dos representants qualificats, com són el president Gabriel A. Mercè, i el seu gerent Rafel Oliver.

Una altra de les entitats amb les quals es reuneix aquell matí el director de Polítiques Sectorials és l’Associació Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, representada pel seu president Jaume Gomila.

Acaba la trobada matinal amb l’entrevista que manté amb representants de tres mitjans de comunicació local:

L’Estel de Mallorca, que es fa present mitjançant el seu director Mateu Joan, i el seu col•laborador Rubén Alonso;
El quinzenal manacorí Quinze Dies. Cent per Cent, amb el gerent Miquel Jordi Girart, i el president Antoni Riera;
I El Gall Editor. Punt Informatiu de Pollença, que dirigeix i administra Gracià Sánchez.

La jornada culmina amb la trobada que manté el director de Polítiques Sectorials amb representants de l’Obra Cultural Balear, com són ara el president Jaume Mateu, el coordinador Tomeu Martí i la gerent Margalida Homar.

Amb la visita que realitza el director Josep M. Jové a les instal•lacions de Can Alcover, casa-museu les obres de restauració de la qual també han estat finançades amb recursos públics de la Generalitat de Catalunya durant aquests darrers anys, s’acaba la seva presència a Mallorca, en una visita que es pot qualificar de molt fructífera, pel que fa al nivell d’informació tramesa i recaptada, i pel que representa de contacte directe amb un sector força representatiu de la realitat cultural lingüística catalana a l’illa de Mallorca.

3. Suggeriments i recomanacions

A banda de les presentacions que fa cadascuna de les entitats amb les quals es reuneix el director de Polítiques Sectorials, senyor Josep M. Jové, i de l’exposició breu de les seves trajectòries, plans i projectes, s’hi fan suggeriments i recomanacions que val la pena de tenir presents a l’hora de fer-ne una avaluació ràpida:

  1. - Visites més freqüents i periòdiques de representants de la Generalitat a les Illes.
    Es parla d’unes trobades trimestrals amb la Direcció de Polítiques Sectorials.
    Se’n preveu la propera visita a Mallorca per al proper mes d’octubre.
  2. - Millores en les relacions i el contacte més directe amb altres departaments i organismes de la Generalitat: Secretaria de Política Lingüística (Vicepresidència), Secretaria de Cultura (Cultura i Mitjans de Comunicació), Secretaria General de Joventut (Presidència), Direcció General de Turisme (Innovació, Universitats i Empresa), Ensenyaments artístics (Educació), Direcció General de Difusió Corporativa (Presidència), etc.

  3. - Intercanvis d’experiències entre entitats culturals d’arreu dels Països Catalans, per tal de superar l’alt grau de desconeixement entre territoris, les situacions distintes que s’hi viuen, les solucions i aplicacions més adients.

  4. - Intensificació de les relacions amb l’Escola Valenciana, i divulgació més intensa del Moviment Escoles Mallorquines

  5. - Implantació de publicitat institucional de la Generalitat de Catalunya als mitjans de comunicació de les Illes, tant en relació amb la publicitat clàssica com en aspectes més concrets i especials, amb una visió més ampla, de mercat potencial ampliat, que arribi a sectors extraprincipatins interessats, i parant esment a la gran diversitat de publicacions escrites que s’hi editen

  6. - Organització d’una Jornada d’Entitats Culturals dels Països Catalans, que faciliti l’intercanvi d’experiències en un Fòrum que ajudi a cercar i trobar segells de qualitat en les actuacions que es fan arreu

  7. - Reforç de lligams entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears, en vistes a enfortir i consolidar suports a les entitats que col•laboren en la tasca de defensa, promoció i impuls de la llengua catalana

  8. - Accés més fàcil de les entitats culturals de les Illes a un mitjà de comunicació tan potent com TV3, caminant cap a una major normalitat en les relacions entre entitats culturals de les Illes i els mitjans de comunicació principatins.
    Prendre cura dels relleus a venir en dates properes, pel que fa a les corresponsalies

  9. - Introducció de l’accent català de les Illes al Principat com a fet normal i corrent als mitjans de comunicació principatins, establint ponts i nexes d’unió entre les Illes i el Principat, parant esment a les connexions de TV3 amb les Illes, i als canvis que s’han de produir amb la implantació del nou govern amb presidències socialistes pertot arreu de les Illes - Convenis de col•laboració plurianuals més estables amb determinades entitats, bé sia promoguts i impulsats des de Vicepresidència, bé sia des de Cultura, bé sia des de Joventut, bé sia des de departaments diversos

  10. - Augment i fixació de recursos econòmics destinats a potenciar el major nombre possible d’intercanvis juvenils entre illes, i entre aquestes i la resta de territoris dels Països Catalans, sobretot pel que fa al transport de persones i material artístic

  11. - Promoció diversa de grups musicals, teatrals, artístics dels Països Catalans en indrets diversos, distints dels llocs d’origen, per tal de facilitar-hi un major coneixement arreu del país

Mallorca, 20 de juliol de 2007

Cecili Buele i Ramis

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb