promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

La revista Pòrtula, vint-i-cinc anys seguits (1)

cebramcat | 02 Agost, 2007 15:07 | latafanera.cat facebook.com google.com

Enguany la revista Pòrtula, que s'edita a la vila mallorquina de Marratxí, compleix vint-i-cinc anys de vida, ben activa. Enhorabona!

A més a més, durant la primavera d'aquest 2007, aconsegueix de publicar-ne el número 301. Xifra mítica que fa palesa la seva persistent periodicitat mensual.

Vista des d'una barriada de Palma, com és ara el Camp Rodó, -on visc i residesc des de fa dècades-, aquesta publicació marratxinera, en complir un quart de segle, esdevé qualque cosa més que l'odissea, o l'acte heroic, o el gest insòlit d'una gent carregada de bones intencions i de dèries gairebé irrepetibles.

portula

Es converteix en estímul, força intens. Esperoneja qualsevol persona -mínimament interessada a escampar llavors de la cultura pròpia arreu del país-, a donar suport i empenta a aquesta casta de comunicació, escrita i gràfica.

Una comunicació que va més enllà del nombre de persones que conviuen en un mateix redol del Planeta, que s'anomena Pòrtol. S'estén també i arriba a altra gent que habita en algun altre indret dels Països Catalans, i més enllà fins i tot...

Doble fita. Doble fet. Bona foto! La revista mallorquina Pòrtula assolint alhora el cim del número 301 i arribant al capcurucull dels seus 25 anys d'existència. Es mereix l'enhorabona reiterada!

Amb aquest motiu doble, en Biel Massot i Muntaner -ànima de la revista, i antic president de l'Associació de Premsa Forana de Mallorca- em demana que redacti un escrit sobre algun tema que m'atregui o que dugui entre mans. Un comentari sobre la meva relació amb Pòrtula. Una visió particular des de l'òptica i l'experiència personals. Què crec que suposa. Com en veig i valor la trajectòria. Anècdotes o vivències relacionades amb la revista...

Tot d'una m'adon que en Biel s'ha atrevit massa, a l'hora de demanar-me una col·laboració escrita com aquesta. Me'n trob tan allunyat, d'aquest racó meravellós que es diu Marratxí i de la seva gent culta que té el bell costum de llegir cada número de Pòrtula!

Tenc la sensació de ficar-m'hi com a intrús.

El fet que m'ho demani en Biel, emperò, em fa pensar i creure que m'he de posar en condicions de fer-ho com cal. Sortosament em concedeix de perllongar-me'n els terminis, i em dóna molt més temps per rumiar-ho i expressar-ho.

Li dic i li contest que vint-i-cinc anys de Pòrtula fan curiosa coincidència amb els meus vint-i-cinc anys de feina pública com a activista veïnal, social, cultural, sindical i polític -transcorregut un altre quart de segle de vida dedicada a tasques eclesiàstiques-.

Tal volta per això mateix, em venen ganes d'aprofitar aquesta avinentesa per a retre un homenatge públic, especial i senzill, a tota aquella bona gent que, des d'allà on és, -gratis et amore, com es deia temps enrere-, dedica bona part de la seva vida a activar i dinamitzar unes societats com les nostres, molt sovint massa endormiscades...

Se m'acut d'establir una certa comparació -tot i reconeixent, com se sol dir, que les comparacions, si no són odioses, resulten ben oioses- se m'acut d'establir-n'hi aquesta: a un ciutadà que fa vint-i-cinc anys que viu i resideix en un barri de Palma -que s'anomena Camp Rodó-, què li sembla la publicació d'una revista, que duu per títol Pòrtula i que es publica a Marratxí?

Amb això, començ a cavil·lar...

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, juny 2007

(CONTINUARÀ)

Traduccions:
- Español
- English
- Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb