promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

La revista Pòrtula, vint-i-cinc anys seguits (i 2)

cebramcat | 08 Agost, 2007 16:33 | latafanera.cat facebook.com google.com

De bon principi, he de reconèixer el valor positiu i força enriquidor d'una revista mensual que s'arriba a mantenir durant vint-i-cinc anys seguits en contacte i comunicació directes amb molta gent que la llegeix.

Tan valuosa resulta la tasca de qui l'elabora i la difon, com l'acollida dispensada per qui l'adquireix, la llegeix i la comparteix.

Al barri del Camp Rodó, ho vàrem intentar. Durà només alguns pocs anys...

Tot s'ha de dir. Una intercomunicació gràfica tan periòdica que aconsegueix de perdurar en un temps llarg i perllongat, vulguis o no vulguis, sempre deixa alguna empremta al seu voltant. Cada cop resulta més difícil d'esborrar-la-hi.

Si a això s'afegeix que Pòrtula és una revista que neix, creix i s'enforteix en català i a Marratxí, allunyada dels centres de poder cultural més decisoris, que mantenen les seves respectives seus en indrets capitals dels Països Catalans, la valoració positiva que se'n pot traure aconsegueix encara de pujar-n'hi més el grau.

Al barri del Camp Rodó, això de publicar i mantenir una revista en català resulta tan difícil...

En el cas concret de Pòrtula, ben a les clares es percep que es tracta d'una revista de caràcter privat, particular, quant a la seva elaboració i la composició d'òrgans responsables.

Però també es veu que presta un autèntic servei públic. Si se m'apura una miqueta gosaria d'afirmar que es tracta d'una casta de servei públic que no arriben a fer mai les institucions públiques oficials -massa sovint avesades a deixar-ne rutinàriament la tasca a un racó, tot i esser les primeres obligades per llei i que compten amb més mitjans adients de fer-ho-.

Més que ser-ne substitut amb caràcter temporal, a vegades -el cas de Pòrtula en sembla paradigma- n'esdevé reemplaçant perdurable, amb caràcter fix i ben continu. Com aquell qui diu, no solament n'ocupa la plaça. També carrega les espatles pròpies amb moltes altres tasques alienes.

Al barri del Camp Rodó, això sí que es comprova cada dos per tres...

Una altra constatació clara i evident. Gairebé totes les revistes que surten publicades a la Part Forana de Mallorca duen al seu darrere hores i més hores de feina inestimable, realitzada per una gent que se n'ocupa i que hi destina els seus esforços personals i una dedicació intensa.

Sense pretendre fer-ne cap d'aquestes, en cap cas gens ni mica desmereixedora, no crec que ningú s'atreveixi a deixar de tenir clar que, en tractar-se de la revista Pòrtula, hom pot parlar-ne com d'una revista singular.

Molt ben confeccionada per una gent que, a cada número publicat, mostra gran dedicació professional a la bella i difícil tasca de comunicar-se, clar i català, mitjançant l'expressió gràfica.

Al barri del Camp Rodó, això és com qui somnia truites...

Pel que he pogut constatar, a Mallorca i fora de Mallorca, resulta del tot admirable comprovar que una revista com Pòrtula manté la capacitat d'ultrapassar l'àmbit limitat que conforma el municipi de Marratxí, ja de per si extens i ample.

Es converteix, així, en una d'aquelles revistes escrites en català que, un cop publicada, es transforma en eina de comunicació, no solament per a la gent que viu i resideix en algun dels nuclis de població que conformen el municipi de Marratxí. També aconsegueix de sortir-ne més enfora.

Fins al barri del Camp Rodó, de tant en tant, n'arriba qualque mostra...

També he tengut l'oportunitat de comprovar-ho, veient-la i llegint-la qualque pic, en àmbits tan llunyans com la casa parroquial regentada per missioners mallorquins en una ciutat d'Amèrica Llatina, com és ara Lima, la capital del Perú!

I això sempre dóna goig i fa plaer.

Trobar-se tan lluny de la Roqueta i mantenir la possibilitat d'acostar-s'hi d'una forma tan nostra: llegint una revista publicada a Mallorca, en català, en un indret tan allunyat dels Països Catalans, on s'acostuma a parlar i escriure gairebé sempre i pertot arreu en castellà, en quítxua o en aimara -per no esmentar altres idiomes que també s'hi escolten adesiara-.

Al barri del Camp Rodó, per a mi almanco, no hi ha cap dubte...

La revista Pòrtula, pel seu contengut, pel seu format, pel seu estil, per la seva presentació gràfica, per tants i tants d'aspectes positius, esdevé un referent cultural, lingüístic, català, d'allò que cal que sigui la intercomunicació cívica a través d'un mitjà físic, com és ara el paper imprès.

Però no s'atura aquí l'assumpte. Resulta del tot admirable comprovar que, de manera progressiva i intensa, Pòrtula es va adaptant a les noves situacions creades a Mallorca amb l'arribada de noves tecnologies, nous mitjans, noves gents, noves llengües, nous costums.

La w e b n'és una mostra fefaent i viu reflex, d'això esmentat fins ara.

Per tots aquests motius, i per molts d'altres que també poden adduir-se, em sembla que s'ho paga reiterar l'agraïment a les persones i l'equip que s'han pres tan seriosament aquesta tasca: mantenir ben viva i ben activa una publicació d'aquestes característiques, durant vint-i-cinc anys seguits, ultrapassant la frontera del número 300 i anant encara més enllà.

Que sigui per molts d'anys més!

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, juny de 2007

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb