promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

A Xirinacs, d'un col·lega mallorquí

cebramcat | 15 Agost, 2007 20:49 | latafanera.cat facebook.com google.com

L'encontre que Xirinacs vol mantenir de manera decidida i directa amb la mort, en un instant tan fugisser, s'assembla tant a l'encontre que té amb la vida, durant vuit dècades tastades, que no deixa de ser un altre dels gests singulars d'aquest personatge tan singular que és i representa El Xiri.

Només atenent allò que se'n diu als Països Catalans, ja se'n deuen poder editar enciclopèdies gruixudes hores d'ara.

I això que no fa gaire més d'una setmana que partí!

xiri

  • Xirinacs rep elogis de tots els partits catalans, excepte el PP
  • El món polític català destaca la lluita antifranquista de Xirinacs i la seva personalitat singular
  • ERC lamenta la mort de Lluís Maria Xirinacs i ressalta que va ser un símbol de la resistència pacífica del franquisme els anys 70
  • Un dels símbols de la resistència antifranquista a Catalunya (Carod-Rovira)
    Per a Carod, Xirinacs és un dels símbols de la resistència pacífica al franquisme els anys 70 i un referent en la defensa de principis que queden marginats per la transició, com la idea d'autodeterminació, el concepte de Països Catalans i la construcció nacional des de la base, i comptant amb el sector més progressista de la societat
  • tot un referent del moviment independentista popular dels Països Catalans, partidari de l'autodeterminació (Carod-Rovira)
  • Amb el pacifisme com l'únic instrument per resoldre problemes (Carod- Rovira)
  • Un profeta que estima el seu poble i per això el fustiga (Jordi Pujol)

Com és lògic, també s'hi reprodueixen algunes notes desafinades, d'aquelles que desentonen tan grosserament que arriben a posar el cuc de l'orella malalt, arreu dels Països Catalans:

L'homenatge que se li ret a l'església de Santa Maria del Mar i al Fossar de les Moreres és prou eloqüent!

xiri

Traduccions: - Español - English - Français

Comentaris

Alaroner

Lluís M. Xirinacs, l’exesclau

Alaroner | 02/09/2007, 09:55

Publicat al Diari de Balears i al setmanari Presència (2-9-2007), hi apareix aquest text que signa Joan Vicenç Lillo i Colomar, d'Alaró.
“Aquests dies després de la mort de Lluís Maria Xirinacs he pogut constatar dues opinions periodístiques diferents. La dels seus enemics, espanyolistes i antidemocràtics acèrrims pel que fa a una consulta democràtica sobre l’autodeterminació, i la d’aquells que, reconeixent positiva la seva trajectòria antifranquista i d’alliberament nacional, desconeixen completament el treball realitzat per Xirinacs aquests darrers anys. Dels primers he trobat particularment insultants i carregats d’odi alguns articles publicats en dos diaris locals de trajectòria espanyolista prou coneguda. Pobres d’arguments i al cap i a la fi claudicants els de diaris més propers al pensament de Xirinacs. En ambdues opinions confrontades existeix, però, un punt en comú: la comoditat mostrada i assolida al si d’aquest règim per ambdós bàndols d’opinadors. La Constitució espanyola sempre va ser per gran part dels bascos i per Xirinacs una declaració de guerra contra les nacions sotmeses per Espanya. Dividir una nació, impossibilitar-ne la reunificació, degradar-ne la llengua, espoliar-ne els recursos, impedir-ne l’autodeterminació democràtica o acceptar sense emperons la seva realitat nacional, restar ocupada per un exèrcit, administració i règim monàrquic imposats i d’origen feixista són prou raons perquè qualsevol nació del món es pugui sentir agredida! Llevat de nosaltres es veu, esclaus fins al final dels nostres dies a diferència de Xirinacs, que ha deixat de ser-ho ben dignament".

Catalina Maria

Xirinacs

Catalina Maria | 17/08/2007, 22:52

Estic molt decebuda pel posicionament d'alguns polítics que amb les seves manifestacions situen Xirinacs en l'estupidesa, perquè per les mateixes raons la gent que treballam en els moviments socials, en el dia a dia, la gent que no aspiram a ser diputades o regidores i que tenim consciència de la necessitat d'un canvi social ens podem sentir identificats com idiotes per aquells dirigents que enlloc d'aportar llum aporten fum.
Crec que les paraules de Grosske signifiquen un profuns menyspreu a la gent que fa feina de base. Si aquest senyor és comunista, fa molt mal paper a la seva causa.

Eugènia

i també de Xirinacs

Eugènia | 16/08/2007, 09:06

Totalment d'acord amb Llorenç Buades. Només hi vull afegir "i també de patriotes com Xirinacs"! Quants membres de la nomenclatura política que, en vida, no el poden veure ni en pintura, ara se n'omplen la boca, s'hi fotografien, s'hi atansen, l'elogien, se'n serveixen... Arriben a fer oi al manco estugós dels observadors...

Llorenç Buades

Xirinacs

Llorenç Buades | 16/08/2007, 06:42

Allò que marca la diferència entre Xirinacs i la nomenclatura política, és que Xirinacs ha servit a la ciutadania, a la justícia i a la nació;en canvi, la nomenclatura política es serveix de la ciutadania, de la justícia i de la nació.
Ciutat de Mallorca,16 d’agost de 2007

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb