promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

La maquinària estatal funciona a la perfecció (en profit propi)

cebramcat | 25 Setembre, 2007 15:01 | latafanera.cat facebook.com google.com

S'ha de valorar molt positivament que l'Obra Cultural Balear es prengui seriosament el seu compromís, com a entitat cívica abocada a defensar l'ús normal i corrent de la llengua catalana en aquesta terra nostra.

A qualsevol àmbit, però sobretot a l'àmbit de les relacions ciutadanes amb els membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat espanyol.


Tomeu Martí i Florit,
vicepresident de l'Obra Cultural Balear, amb Cil Buele

Esdevé, si més no, admirable la resposta contundent que dóna davant l'agressió lingüística patida a Palma per una ciutadana immigrant, Saïda Saddouki, que vol fer ús del català en una caserna de la Guàrdia Civil, d'on en surt molt malparada.

Qui ha tengut l'oportunitat d'acostar-se a instàncies oficials de l'Estat espanyol, amb seu a Madrid, sap molt bé que la maquinària del seu funcionament roman molt ben untada i sempre a punt per fer front a qualsevol circumstància que pugui semblar-li adversa o fins i tot inoportuna.

Si més no per aconseguir que no hi grinyoli gaire ni en surti gens malparada.

La lenta i feixuga maquinària de l'Estat espanyol, amb segles d'història al damunt, funciona gairebé a la perfecció, davant qualsevol intent que pretengui canviar-ne el ritme de feina establert o els objectius prèviament fixats o els costums durant llarg temps implantats.

Tots els moviments, iniciatives, gestos, accions que pugui semblar que s'hi enfronten, d'una manera o una altra, arriben a quedar sempre controlats i/o ben neutralitzats. Si no és de bon començament, sí que s'hi arriba a la llarga.

Davant una acció que pugui semblar que qüestiona o dificulta o frena el seu decurs o discurs corrent i ordinari, secular i immutable, sempre s'aconsegueix de donar-hi una resposta adequada: en la perspectiva del seu manteniment més i més consolidat en el futur, és clar.

La maquinària d'un Estat com l'espanyol funciona a la perfecció, en profit propi!

Aquestes reflexions venen a compte de la, a primer cop d'ull, molt bona notícia que ofereix un titular del Diari de Balears (25-09-2007), referit a la visita efectuada per representants de l'Obra Cultural Balear al Ministeri de l'Interior:

”Denunciau les agressions a la llengua, la Guàrdia Civil millorarà”.

És la bona notícia del bon anunci d'unes molt bones accions!

Cal, emperò, que anem adoptant cada cop més enèrgicament actituds molt més fermes davant d'una situació com la que estam patint els amants de la llengua catalana, la nostra única llengua pròpia -segons la Llei-.

No hi ha dubte que els responsables de l'Obra Cultural Balear són bens conscients que tant maltractament infligit a tanta gent que vol emprar el català davant la Policia o la Guàrdia civil, a Mallorca, no pot quedar neutralitzat ni acabat ni desaparegut amb una visita efectuada al Ministeri d'Interior, a Madrid. Per molt alta que sia la instància on s'aconsegueixi d'accedir.

Seria massa fàcil la solució d'un problema tan complex!


Alfredo Pérez Rubalcaba
ministre de l'Interior

Primerament, perquè no tan sols no s'ha arribat a parlar directament amb el senyor ministre de l'Interior, el socialista càntabre Alfredo Pérez Rubalcaba; sinó que tampoc s'ha mantengut cap trobada amb un director general, com és ara el socialista mallorquí Joan Mesquida i Ferrando: director general de la Policia i de la Guàrdia Civil! (des de fa més d'un any!)

Si ens atenem a la notícia publicada, ha estat “un comandant” de la Guàrdia Civil, en representació de la Secretaria General de Seguretat , qui ha rebut Tomeu Martí per tractar el tema dels drets lingüístics.


Joan Mesquida i Ferrando, director general
de la Policia i de la Guàrdia Civil

Bé. No està gens malament això. La representació de l'Obra Cultural Balear ha estat rebuda formalment al Ministeri de l'Interior, a Madrid. Cosa que fa veure, una vegada més, que la maquinària de l'Estat espanyol funciona a la perfecció: no es tracta d'un número qualsevol de la Benemèrita; és un oficial d'alta graduació!

Tot i que resulta molt fàcil d'imaginar, no se'ns diu en quina llengua es va efectuar l'entrevista. Si hagués estat en català, resultarien una mica més creïbles i bones de pair certes conclusions a les quals s'arriba.

En cas contrari, hom pot pensar i creure que no es tracta de cap altra cosa que d'un caramull de paraules, buides de contengut, que únicament serveixen per poder dir que s'ha complit amb l'obligació d'atendre una demanda cívica, amb un mínim de correcció i cortesia.

Feta la reunió amb aquest “comandant de la Guàrdia Civil”, les preguntes que poden fer-se els amants apassionats de la llengua catalana, a Mallorca i a la resta de territoris dels Països Catalans, continuen sent les mateixes: si és cert que “la Guàrdia Civil millorarà”, en quin sentit ho farà? En el respecte o en la imposició? En la bona acollida o en el menyspreu? En el servei públic o en l'arrogància prepotent? En l'aprenentatge i ús de la llengua catalana, o en la pràctica de fer-ne befa i escarni?

L'única referència que s'ha pogut trobar a la xarxa sobre el “comandant” esmentat, es remunta al 13 de setembre de 2004. Acompanya el director general de la Guàrdia Civil d'Espanya d'aleshores, durant una visita efectuada a Xile, fent part d'una comitiva que, entre d'altres tasques “se interioriza de las diversas funciones que cumple Carabineros, así como del proceso formativo de los aspirantes a oficiales de la institución”.

És d'esperar que la influència que pugui tenir hores d'ara aquest "comandant", dins el conjunt dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat espanyol, hagi anat en augment en aquests darrers tres anys.

De manera que estigui en condicions d'incidir positivament en l'única millora que se li reclama: el manteniment del respecte degut a la llengua catalana, per part de tots els membres que els i les conformen, a Mallorca i a la resta de territoris dels Països Catalans.

Cecili Buele i Ramis,
Mallorca

Comentaris

Mauletialmogàver

QUE VÉNEN ELS GRISOS!!!

Mauletialmogàver | 25/09/2007, 18:00

Quin regiró! Born avall, a punt de voltar per agafar l'autopista, m'he topat de morros amb les "lleteres" dels grisos per apallissar els ciutadans que lluitaven per les llibertats! Després he llegit al diari ULTIMA HORA que es tractava d'una "exhibició" per commemorar la festa de la Policia! Algú s'imagina que els alemanys "exposin" al carrer les càmeres de gas?
On són tots els "progres" que presumien d'haver corregut davant les porres? O és que tots estan col·locats?
PS.- Transcric l'article LA DIADA DE LA POLICIA que publica avui Llorenç Capellà. La lectura ho paga!
Quan un paisà acumula poder social i polític fora de la seva terra, prest o tard se’n recorda dels seus. I s’hi sent en deute. Joan Mesquida coordina i dirigeix l’engranatge policíac de l’Estat. És, per tant, un personatge. I nosaltres –la seva família, els porrerencs, els mallorquins– som els seus. Més prest o més tard, havia de tenir un gest de senyoràs amb tots nosaltres. Ho esperàvem, era inevitable. De manera que dissabte el Cos Nacional de Policia celebrarà una desfilada a l’avinguda Antoni Maura, amb motiu de la festivitat dels seus patrons, els Sants Àngels Custodis. Tanmateix, la desfilada serà únicament l’acte central d’una programació dissenyada amb voluntat d’apropar la policia al poble. Altra cosa és que s’aconsegueixi, perquè no sempre coincideix el llenguatge de les persones corrents amb el de les forces de seguretat, més críptic per motius històrics. Hi han intervingut Cort, el Consell, el Govern, en el disseny de la diada? Potser no. Potser fan el paper d’externs a casa pròpia. D’entrada s’ha de considerar un error, tant l’acumulació de material policíac en el parc de la Mar com la desfilada davant l’Hort del Rei. Aquests indrets reflecteixen la cara més amable de Palma. De dia són referència obligada de l’itinerari turístic. I, de nit, esdevenen punt de trobada d’infinitat de joves. No ho sabia, el delegat del Govern? En la mesura que pugui, ell, el senyor Socias, té l’obligació d’evitar que col·lideixin sensibilitats diverses. Aquí som molts els que considerem que l’exhibició ostentosa de mitjans de control i de persuasió policíacs no concorda amb l’esperit tolerant i de diàleg que conforma la filosofia democràtica. Precisament, des d’aquesta òptica, no s’acaba d’entendre la desfilada de dissabte de matí. Anem a pams. Una desfilada únicament pot suscitar l’entusiasme popular quan va indissolublement lligada a la bandera de la llibertat. L’entrada de les tropes aliades a París n’és un exemple. En temps de pau, el missatge que desprèn una desfilada és, sobretot, de coacció, de cosa del tot innecessària. Franco era un partidari fefaent de les desfilades. Amb ell al poder, desfilaven l’exèrcit, la legió, la Guàrdia Civil i, naturalment, els grisos. Em digui senyor Mesquida, em digui senyor Socias, en democràcia, té sentit que els policies desfilin? Vostès saben que no. I si desfilen, ho hem d’atribuir al fet que aquest món, aquest món nostre, és una troca tan embullada que els que tenen l’obligació de desfer-la no s’atreveixen a fer-ho. La policia és un cos militar? Si fem ús del sentit comú, no. Aleshores, hem de fer desfilar civils? És un absurd. Això no obstant, no és aquest l’únic punt de recel. Sospito que l’obsequi que ens farà el senyor Mesquida serà indigest. Ho sabrem dissabte. Però podem parlar-ne. Els Cos de la Policia Nacional és al servei de la ciutadania des de l’any setanta-set. Si prenem de referent la Constitució espanyola, és clar. M’alarma, per tant, que en la desfilada i en l’exposició del parc de la Mar, disposin d’un lloc preferent els vehicles i altres estris i andròmines d’un passat més passat. Insisteixo: la policia espanyola té una història curta que pugui mostrar. Abans havia estat un instrument de la dictadura. Tanmateix m’ha cridat l’atenció veure fotografiat en els diaris un cotxe patruller dels que atemorien la gent. Ha de desfilar? Sembla que sí. Fa més de trenta anys governava Franco, cosa que fa que aquests cotxes s’hagin de considerar un instrument de la repressió. Seria humiliant que circulessin per l’avinguda Antoni Maura i fossin saludats amb himnes, aplaudiments, visques i què sé jo. Potser el senyor Mesquida o el senyor Socias, tot fent una lectura frívola de la història, opinen que tot allò que hi ha en els magatzems de la policia serveix per a enaltir el Cos. I no és així. Pío Moa i companyia poden vendre’ls la moto en el sentit que la història és una successió de fets lineals que han désser assumits, sense gaire preguntes, des del present. Però som molts els que no participem d’aquesta fal·làcia. I alertem sobre les conseqüències letals que pot tenir sobre la consciència col·lectiva. Dissabte, podríem comprovar-ho. Imagineu-vos, lectors, l’esquerra triomfant en el parc de la Mar, tot baves davant la mostra de vehicles històrics de la policia. Per a llogar-hi cadiretes.

Estafarislat!

Bones intencions?

Estafarislat! | 25/09/2007, 17:50

Està bé això que fa l'OCB, però haurien de llegir la nostra història. Fins ara, se n'han torcat el cul amb tots els nostres MEMORIALS DE GREUGES! Anar a Madrid a plorinyar és perdre el temps i la llavor; és passejar-se amb un lliri a la mà! Una institució coml'OCB, fundada per Francesc de B. Moll i amb 45 anys d'història, no s'ha de rebaixar davant d'un comandant (que no és el Che Guevara!), perquè ni el President del Govern, ni el Ministre Rubalcaba, ni el Dtor. de la Guàrdia Civil (porrerenc?), ni cap Secretari en Cap o Director General els ha volgut rebre en un tema que profana els drets més elementals i la legislació vigent!
Que la resposta a les nostres queixes sigui que estan contents de rebre denúncies, perquè això obligarà la Guàrdia Civil a "millorar", sense cap manifestació de disculpa, cap propòsit d'esmena, ni cap compromís de cercar solucions fa pensar que, una vegada més, Madrid se n'ha rigut dels mallorquins a la cara!
Sembla mentida que algú
cregui que tot ha estat un error! Encara que ens passin amb cançons, no n'hi ha cap d'error! Per tant, no s'ha d'anar a fer el ploramiques davant del qui determina aquestes conductes abusives, sinó girar l'esquena als autors per a sempre més!
L'OCB cada vegada serà més forta si, en comptes d'anar a demanar explicacions als autors dels abusos, opta per la via judicial i la social per exigir els nostres drets!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb