promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

L'obra literària de Guillem Simó Roca contra tots els mals (2)

cebramcat | 13 Octubre, 2007 09:54 | latafanera.cat facebook.com google.com

Em complau ben molt de convidar tothom que hi estigui interessat a la presentació d'un llibre que consider molt valuós.

Es tracta del recull que conforma el llibre ”Contra tots els mals. Recepció de l'obra de Guillem Simó”.

En faig la presentació pública dijous, 18 d'octubre de 2007, a les 20:00 hores, a la llibreria Literanta (C/ del Call, de Palma).

Aquest llibre, amb 150 pàgines, gira entorn de la sorprenent i gegantina repercussió que té l'obra pòstuma de Guillem Simó Roca (Palma, 20-01-1945 / Palma, 12-09-2004) als diversos i nombrosos àmbits de la crítica literària catalana.

Hi apareix publicat bona part d'allò que s'ha escrit arreu dels Països Catalans sobre el llibre de Guillem Simó, publicat a Pollença per El Gall Editor l'any 2005 amb el títol “En aquesta part del món. Dietaris 1974-2003”.

És bo recordar que Guillem Simó Roca té algunes altres obres escrites i publicades al llarg de la seva vida. Tot i que cap d'aquestes no ha obtengut el gran i fort ressò dels seus “Dietaris”:

Té publicat tot un treball d'investigació, relacionat amb la política autonòmica, que el duu a redactar un llarg article -“Notes per a una història del projecte d'Estatut d'Autonomia de les Illes” (1931)- a la revista Randa, núm. 3, 1976.
És un text que posteriorment amplia en un altre llibre escrit conjuntament amb Isidor Marí Mayans, “El debat autonòmic a les Illes durant la Segona República”, publicat l'any 1991.

En Guillem compta també amb altres treballs d'erudició, publicats a revistes acadèmiques.
És el cas del que dedica a les “Profecies atribuïdes a Bernat de Mogoda”, un dels nobles que acompanya Jaume I en la conquesta de Mallorca el 1229, i que inclou una edició molt acurada del poema i dels comentaris que en fa Jeroni Pont i Desmur (Randa, núm. 7, 1978).

Fa, així mateix en Guillem, tot un treball de recerca i localització de col·leccions de Calendaris populars mallorquins del segle XVIII, (Randa, núm. 8 i 9, 1979), i en fixa l'atenció en una vuitantena de pronòstics redactats en català i datats entre 1716 i 1772, que li permeten fer una antologia ben interessant de textos catalans escrits a Mallorca.

Li coneixem també un treball de recerca de documentació sobre el paper decisiu que té el bisbat de Juan Díaz de la Guerra (1772-1777) en la tasca castellanitzant de la diòcesi mallorquina.

No es pot passar per alt, tampoc, el treball de projecció de la seva tesi doctoral sobre l'escriptor Pere d'Alcàntara Penya. Li serveix per arreplegar molta informació no només sobre els Penya, sinó també sobre els literats mallorquins del segle XIX.

L'article molt precís que dedica a Pere d'Alcàntara Penya “Els inicis literaris de Pere A. Penya” (Randa, núm. 36, 1995), com s'hi diu, fa plànyer que no n'arribi a escriure cap altre.

Apareixen també alguns pròlegs seus, fruit de l'afany que té per dedicar-se a l'escriptura (*) Cal esmentar-ne, si més no, el que redacta per al volum de “Prosa costumista balear” (1982) i un altre més extens que encapçala una edició del deliciós clàssic “Aigoforts” (1987), de Gabriel Maura.

En són remarcables, així mateix, “Els 19”, una col·lecció de “19 poemes amb música” que edita El Tall, a Palma, l'any 2004, malauradament pocs mesos després de la seva mort.

Encara queda molt a publicar, d'allò que arriba a escriure Guillem Simó.

Però, allò que interessa remarcar ara és la presentació pública d'aquest llibre concret, elaborat amb allò que se n'ha dit, d'ell, en relació amb els Dietaris.

S'ho paga recordar que esdevé ben llarga la llista de persones que dediquen espai i temps a l'escriptura d'alguns mots que tenen molt a veure i a dir sobre el llibre de Guillem Simó.

A tots els racons dels Països Catalans n'han sorgit comentaris a mitjans diversos.
N'hi ha de recollits al País Valencià (Bonada, Alonso, Mondria, Guillamon, Alzamora); a les Illes (Rosselló, Pomar, Fiol, Pairolí, Vidal, Mesquida, Cabrera, Mir, Llop); i, sobretot al Principat (Rafart, Abrams, Cervera, Galves, Ramón, Puigdevall, Dòria, Costa-Gramunt, Sòria, Mas, Vives, Porcel, Vidal, Duarte, Manresa, Castillo, López, Sostres).

Uns autors i d'altres publiquen els comentaris en una extensa i llarga llista de mitjans de comunicació, plurals i diversos, on queden reflectides reflexions i anàlisis que s'hi transcriuen:
“Diario de Mallorca”, “Diari de Balears”, “Avui”, “El Mundo”, “La Vanguardia”, “El País”, “ABC”, “Catalunya Cultura”, “El Temps”, “L'Eco de Sitges”, “Levante El Mercantil Valenciano”, “Presència”, “El Punt”, “Revista Institut d'Estudis Catalans”, “Caràcters”, “El Mirall”, “Serra d'Or”, “Diari de Girona”, “Salvador Sostres Weblog”, etc.

Els titulars que s'hi empren no deixen de tenir aquell caire suggeridor que els caracteritza.
Com és el cas de “Dietaris escrits en aquesta part del món”, “Els dietaris de Guillem Simó”, “L'escriptura marcada”, “Mercaderia de sexe o de poder”, “Pluja de dietaris”, “Un diamant amagat”, “Contra el mal de viure”, “Ven la luz los dietarios póstumos del ensayista y poeta Guillem Simó”, “El dietari incorpora amb lletres d'or un nou autor a la literatura catalana, Guillem Simón”, “En aquesta part del món”, “Els dies d'un home abatut”, “La veritat íntima”, “Estudi d'interiors”, “Els llibres bons suren”, “Neguits i llum en hores baixes”, “L'home que mira al carrer”, “El dietari pòstum “En aquesta part del món”, que acaba de publicar El Gall Editor, ha situat l'obra del mallorquí Guillem Simó en el cànon de les lletres catalanes”, “Guillem Simó: consciència torturada”, “Els covards i els ineptes”, “Guillem Simó i roca. Evocació”, “Guillem Simó i l'arquitectura de la incertesa”, “Patinaje artístico”, “Crítics i criticastres”, “Un diamant amagat”, “Guillem Simó, joia clàssica”, “Un llibre clàssic de Guillem Simó”, “Guillem Simó, una sorpresa enriquidora”, “Literatura catalana”, “Els dietaris d'un home ressentit”, etc.

Si hem de parar esment a les qualificacions que reben els Dietaris d'en Guillem Simó, podem parlar de comentaris que parlen:
sobre un “llibre”, “dietari”, “diari”, “singular combinació”, “veu d'un home abatut”, “retrat d'un home trist”, “lectura excepcional”, “peça literària”, “relat autobiogràfic”, “recull”, “obra pòstuma”, “fenomen literari”, “biografia moral”, “autèntic fenomen”, “reflexió moral”, “obra mestra”, “autoretrat”, “narració aclaparant, “revelació inesperada”, relat minuciós”, “un dels pocs actes de resistència”, “un dels escrits autobiogràfics més insòlits i valuosos dels últims anys”...

Amb la gran il·lusió que em fa accedir a la petició que m'adreça la bona amiga Carme Vidal, la vídua de Guillem Simó, de fer la presentació pública d'aquest llibre a la Llibreria Literanta de Palma, esper i desig que la difusió d'aquest llibre, “Contra tots els mals: Recepció de l'obra de Guillem Simó”, contribueixi a un acostament més intens cap al pensament i als escrits d'un autor que, sens dubte, té molt a comunicar a qui s'hi vulgui atansar acuradament.

Alhora que esdevé força enriquidor en moltíssims d'aspectes.

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, octubre 2007

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb