promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

Ramon Llull (5): home que pensa, escriu i actua, en català

cebramcat | 09 Novembre, 2007 23:39 | latafanera.cat facebook.com google.com

Recórrer les dependències del Monestir de la Real, a Palma, i més si hom té la gran sort de poder fer-ho amb el guiatge de l'il·lustre i molt il·lustrat P. Joan March, de la Congregació dels Sagrats Cors, esdevé una delícia per a les persones que mantenim una certa curiositat innata pels detalls més substanciosos de la nostra història secular, la història dels Països Catalans.


Estàtua de Ramon Llull,
que presideix el claustre del monestir de la Real

Ramon Llull, segons explica acuradament el P. Joan March roman al Monestir de la Real uns 10 anys seguits, com a mínim, dedicant-se a la reflexió, la pregària, el recés, l'anàlisi, l'escriptura, l'estudi... i moltes d'altres activitats que, un cop ha vist la llum orientadora de la seva vida, tot romanent a la muntanya de Randa, li permeten d'anar elaborant les seves millors obres filosòfiques i literàries, denominades amb diverses formulacions de ”L'Art”.

Imposen un cert respecte totes aquelles parets que han tengut la gosadia i la capacitat de mantenir i conservar un llegat tan emblemàtic de molts segles, com el que mostra el P. Joan March.


El P. Joan March, missioner dels Sagrats Cors,
aferrissat defensor del monestir de la Real i el seu entorn

Des dels mosaics que es troben a l'entrada, seguint per l'estàtua de Ramon Llull que presideix el claustre, i anant a parar a l'interior de la Biblioteca, tot desprèn la flaire lul·liana característica de l'indret.

Comença per mostrar les diverses col·leccions de les Obres completes de Ramon Llull que s'hi guarden amb la màxima cura i protecció.

S'afanya a mostrar, el religiós profundament enamorat de Mallorca, l'obra de “l'estranger que ha estimat més Mallorca” -l'arxiduc Lluís Salvador- en l'esplèndida edició de “Die Balearen” de l'any 1884.

Es remunta a l'any 1700, amb l'Edició Maguntina de l'Obra completa llatina de Ramon Llull, publicada a la ciutat alemanya de Magúncia.

D'aquell mateix any de 1700, gaudeix de mostrar el “Llibre dels Capbreus”, on surten els comptes i les possessions dels monjos cistercencs que viuen al monestir.

Frueix de poder posar a les nostres mans el “Llibre del Consolat de Mar” que recull el codi de dret marítim internacional més antic del món, adaptar als costums de la Mallorca de l'any 1380, redactats en català, a mà, pel notari Huguet.


Un dels llibres en català més antics: La regla de les monges del Convent de Santa Margalida, de Ciutat, escrit a mà l'any 1320, i que ara es conserva al monestir de la Real

I arriba fins a un dels llibres més valuosos de la biblioteca del monestir de la Real, un llibre coetani del beat Ramon Llull, escrit a mà, un manuscrit redactat en català, datat a Ciutat l'any 1320, i que constitueix la “Regla de les monges del Convent de Santa Margalida”.

S'entusiasma el religiós, amant del país i la cultura que ens és pròpia, quan explica la supervivència de la llengua catalana al llarg de segles de dificultats, obstacles, poques defenses i molts d'atacs. Una llengua que -diu el religiós- ha passat per tants d'entrebancs durant tants, no pot ser mai que arribi a desaparèixer del mapa lingüístic del Planeta Terra.


Entrada al monestir de la Real,
durant segles envoltat de terres ben conreades

Sortosament, a diferència de la terra -que cada cop més roman en mans d'uns amos que són “els constructors insadollables de negoci”, la llengua pròpia dels Països Catalans continua romanent arreu dels territoris en mans -i a la boca- de la gent que la porta dins el cap i el cor, l'estima i la vol mantenir ben viva, emprant-la...

D'altres fotos relacionades amb Ramon Llull, fill major de la nostra terra

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb