promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

L'Institut Ramon Llull (1): el primer organisme estable entre dos governs de parla catalana

cebramcat | 09 Gener, 2008 23:30 | latafanera.cat facebook.com google.com

En aquestes darreres mesades, ha reviscolat a Mallorca -i en altres indrets dels Països Catalans- la idea de recompondre, refundar o recrear l'Institut Ramon Llull, una de les iniciatives duites a terme amb motiu de l’entrada del Pacte de Progrés al Govern de les Illes Balears, l’any 1999, i que aconsegueix de promoure una col•laboració intensa entre aquest i el Govern de la Generalitat de Catalunya.

Em sembla del tot interessant recordar algunes de les fites més remarcables, relacionades amb aquest primer organisme estable entre dos governs de parla catalana, la durada del qual s'interromp de manera abrupta per decisió dels presidents Jaume Matas, de les Illes Balears, i Pasqual Maragall, de la Generalitat de Catalunya, l'any 2004.

S'ho paga tenir present que el 17 d’abril de 2000 s'ha signat un conveni marc en el qual els dos governs es comprometen a crear un organisme estable de cooperació en matèria de política lingüística.

A finals de l’any 2001 tots dos governs aproven el projecte d’estatuts de l'Institut Ramon Llull.

El mes de febrer de 2002 els parlaments de Catalunya i les Illes Balears, per unanimitat, autoritzen els respectius executius la constitució del consorci de l’Institut.

L’acord dels parlaments autonòmics, com és preceptiu, és comunicat a les Corts Generals espanyoles, i la comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat aprova, igualment per unanimitat, el dictamen favorable al conveni de col•laboració entre els governs balear i català.

El 5 d’abril de 2002 té lloc al claustre del monestir de la Real de Palma l’acte públic de signatura del Conveni de creació de l’Institut Ramon Llull, signat pel president del Govern de les Illes Balears, Francesc Antich i Oliver (PSIB); pel president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Soley (CIU); pel conseller d’Educació i Cultura, Damià Pons i Pons (PSM); i pel Superior General dels Missioners dels Sagrats Cors, Josep Amengual i Batle.

Hi assisteixen consellers de tots dos governs (Vilajoana (CIU), Mas-Colell (CIU), Alomar (PSIB), Salom (PSIB), com també dels consells de Mallorca (Vadell (PSM), d’Eivissa i Formentera (Tur (IND), i directors generals (Jou, Melià, Muñoz).

La signatura d’aquest conveni de col•laboració corona el procés iniciat l’any 2000, en un acte que va precedit per l’ofrena floral que efectuen els presidents del Govern de les Illes Balears (PSIB) i de la Generalitat de Catalunya (CIU), a la basílica de Sant Francesc, davant la tomba de Ramon Llull, a Palma.

Els estatuts de l’Institut, que consten al text del conveni com a annex, fixen la constitució d'un Consorci integrat de bon començament per la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears.

S'hi preveu que es puguin afegir d’altres comunitats que tenguin la llengua catalana com a oficial o com a reconeguda als respectius territoris.

Es constitueix per un temps indefinit, amb seu compartida a Barcelona i Palma.

S’estableix que els òrgans de direcció de l’Institut Ramon Llull són el Patronat, el Consell de Direcció i la Direcció.

El primer Patronat de l’Institut Ramon Llull és nomenat pel Consell de Govern de les Illes Balears el 3 de maig de 2002, amb 21 persones que representen les lletres, la filologia i la cultura catalanes de pertot arreu del territori català: Badia, Batllori, Belbel, Bigas, Bonet, Bonner, Carreras, Gimferrer, Marí, Massot, Mira, Molas, Porcel, Riera, Riquer, Rubert, Serrano, Tàpies, Termes, Triadú i Zimmerman.

També formen part del Patronat del Ramon Llull el president de l’Institut d’Estudis Catalans, la degana de la Institució de les Lletres Catalanes, els rectors de la Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat de Lleida designats pel Consell Interuniversitari de Catalunya (Tugores, Ferrer i Porta) i el rector de la Universitat de les Illes Balears (Llorenç Huguet).

La reunió constituent del Consell de Direcció de l’Institut Ramon Llull, primer organisme estable entre dos governs de parla catalana, se celebra per primera vegada el 9 de maig de 2002, a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

N’ha estat nomenat director el filòleg i escriptor Joan Maria Pujals (CIU), conseller del Govern català des de 1992 a 1999.

N’és el primer president, d’acord amb l’alternança rotatòria prevista, el conseller d’Educació i Cultura balear, Damià Pons i Pons (PSM).

La primera reunió del Patronat se celebra el 3 de juny de 2002.

D’acord amb l’alternança rotatòria prevista als estatuts, la presideix per primera vegada el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Soley (CIU)...

Cecili Buele i Ramis,
Mallorca, gener 2008

Traducció automàtica: - Español - English - Français

Fotos mallorquines relacionades amb Ramon Llull

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb