promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

El Concili Vaticà II: primers textos traduïts al català (1)

cebramcat | 11 Gener, 2008 23:29 | latafanera.cat facebook.com google.com

El 25 de gener de l’any que ve farà exactament cinquanta anys que el papa Joan XXIII, amb emoció profunda, anunciava al món catòlic el seu propòsit de convocar la celebració d’un Concili. Ho feia a l’interior de la basílica romana de Sant Pau Extramurs.

El seu successor, el papa Pau VI, seguint el mateix camí i la mateixa orientació, porta el Concili Vaticà II al seu termini, amb una cerimònia solemne de cloenda que es fa a l’aire lliure, a la plaça de Sant Pere, el 8 de desembre de 1965.

Des de Mallorca estant, pot resultar profitós girar-hi una ullada i veure’n alguns aspectes que poden valorar-se com a força enriquidors, hores d’ara.

Aleshores, en certs ambients s’hi besllumava la transcendència històrica d’un esdeveniment d’aquelles característiques.

Anunciat en ple segle XX, pocs anys després de l’acabament de la segona guerra mundial, en un temps ple de signes indicadors de nous camins per a la humanitat –com diu aleshores el bisbe de Girona, Narcís Jubany - el Concili Vaticà II arriba a tenir una incidència cabdal en molts àmbits.

Amb el Concili Vaticà II les més altes instàncies de la jerarquia de l’Església Catòlica inicien un diàleg amb el món modern, un diàleg ple de confiança i de comprensió.

L’església –en paraules del papa Pau VI- es fa paraula, es fa missatge, es fa col·loqui. Una església catòlica que s’obre a la realitat viva i històrica de la humanitat en els temps que corren… una església que escolta la veu de la humanitat moderna, n’estudia els problemes i hi dóna una resposta... una església que s’afanya a difondre la pau entre totes les classes socials i tots els pobles del món... una església que es manifesta davant del món modern tal com és... una església redactora de documents que esdevenen lletra oberta per a tots els catòlics, per a tots els cristians i per a tots els homes de bona voluntat.

Durant quatre sessions conciliars seguides, realitzades sempre en el darrer trimestre de cadascun dels quatre anys que dura el Concili, desplegades en quatre etapes ben diferenciades, s’arriben a promulgar quatre Constitucions, nou Decrets i tres Declaracions.

La primera etapa, que s’inicia l’11 d’octubre de 1962, acaba el 8 de desembre d’aquell mateix any. La segona etapa va del 29 de setembre al 4 de desembre de 1963. La tercera s’estén del 14 de setembre al 21 de novembre de 1964. I la darrera etapa es perllonga durant el període comprès entre el 14 de setembre i el 8 de desembre de 1965, quan el papa Pau VI, en una cerimònia solemne celebrada a l’aire lliure, a la plaça de Sant Pere, clausura el Concili Vaticà II, el 8 de desembre de 1965.

Aquestes quatre etapes van precedides de gairebé quatre anys, força intensos, de treballs preparatoris. Aquests s’inicien el mes de maig de 1959, en constituir-se la Comissió Avantpreparatòria, presidida pel cardenal Tardini; i conclouen l’11 de setembre de 1962, amb el missatge radiat que el papa Joan XXIII tramet al món, just un mes abans de l’obertura del Concili Ecumènic Vaticà II.

Tota la documentació conciliar generada per la celebració del Concili Vaticà II, adquireix un gran embalum. Es tracta d’uns documents redactats íntegrament en llatí, la llengua secularment oficial de l’Església Catòlica.

Molt poc temps després que se’n difongui el contengut, un cop ha estat aprovat definitivament per la jerarquia de l’Església Catòlica, tota aquesta documentació es tradueix al català, mitjançant el treball acurat de persones expertes en la temàtica que s’hi tracta.

Breu resum elaborat per Cecili Buele i Ramis,
Mallorca, gener 2008

(CONTINUARÀ)

Comentaris

Carme Vidal

Benedetto XVI

Carme Vidal | 14/01/2008, 00:00

Avui he sabut que el papa actual ha cel·lebrat, a la Capella Sixtina, una missa d'esquena als assistents. Han dit que era la primera vegada que un papa gosava fer tal cosa després del Concili Vaticà II.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb