promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

El projecte REMS (2)

cebramcat | 30 Juliol, 2008 09:46 | latafanera.cat facebook.com google.com

La intenció d'aquesta tramesa -manifesta Joan-Antoni Adrover i Mascaró, un dels llançadors d'aquest projecte- és fer arribar una explicació un poc més extensa d'aquest Projecte. Esper que serà útil, sobretot a aquells que encara no han participat a cap reunió i reben informació nostra per primera vegada.

Tot el que llegireu en aquest document és discutible i millorable; no es tracta en absolut d'un plantejament dogmàtic ni de gran profunditat analítica. Com que l'exposició és molt densa en continguts, agafau-la només com una primera presa de contacte amb aquest interessantíssim Projecte, i ja l'anirem pulint i madurant entre tots els interessats en participar en aquest Projecte de Revitalització del Moviment Social.

Partim de la base que la societat mallorquina en general necessita millorar moltíssim en tots els seus aspectes, i que en concret des dels anys 90 la característica principal d'aquesta societat no és la de que es troba immersa en una situació dolenta però estable, sinó que, molt pitjor, la tendència és la d'un procés de degradació creixent i molt ràpid.

L'aspecte social és el que assoleix les taxes d'empitjorament més espectaculars: només al municipi de Palma , de 12.000 a 14.000 infants viuen per davall del llindar de les necessitats mínimes, és a dir dins la pobresa pura i dura. L'índex de criminalitat i de violència, així com la impunitat dels clans mafiosos són dels més alts de l'Estat. L'alienació del jovent (drogues, alcoholisme, violència, vida sense sentit, etc.) augmenta any rere any.

Si féssim una macro-enquesta entre els habitants d'aquesta illa descobriríem que una gran majoria d'ells viu en un estat més o menys greu d'infelicitat, d'inseguretat, d'insatisfacció, de preocupació, d'estress, de malaltia i d'angoixa, etc. etc. I tots sabem que el panorama que descric tan superficialment es troba en una situació encara molt pitjor.

En els altres àmbits de la vida (economia, ecologia, cultura, etc.) Mallorca es troba en un estat molt semblant al social.

El fet mateix d'haver arribat a aquesta situació sense una resposta eficient per part de la societat, o dit d'una altra forma, sense que la societat hagi estat capaç durant els darrers decennis de capgirar aquesta tendència, és una demostració totalment evident de que també la situació del moviment social no ha estat satisfactòria i que aquest es troba actualment desbordat.

I volem deixar molt clar que admiram aquella part de la població que ha intentat i encara intenta aturar aquesta riuada de problemes i de mancances.

Però l'embranzida de la riuada és molt superior als esforços de tantes i tantes organitzacions que han demostrat i demostren amb el seu esforç diari estimar molt valentament aquest país i la justícia social.

A tall de resum: el procés de degradació de la vida a Mallorca ha desbordat la nostra societat, i no existeix cap iniciativa, ni popular ni molt menys pública, que tengui un projecte clar per fer front amb decisió i amb les idees molt clares a un futur tan caòtic com el que se'ns presenta.. .

Joan-Antoni Adrover i Mascaró

(CONTINUARÀ

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb