promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

El projecte REMS (3)

cebramcat | 30 Juliol, 2008 22:36 | latafanera.cat facebook.com google.com

Quins són alguns dels obstacles principals que han frenat i encara dificulten una autèntica revitalització del Moviment Social a Mallorca?

Algunes dificultats són alienes al MS, però d'altres són clarament d'origen intern . Consideram els obstacles externs aquests tres:

  • a) una societat dominada per un sistema capitalista inhumà
  • b) els mitjans de comunicació clarament al servei dels grups que ostenten l'autèntic poder a l'Estat
  • c) la incultura d'una majoria de la població.

Per no ferir susceptibilitats, en lloc de parlar d'incultura també podríem parlar de dèficit d'informació alliberadora, que és substituïda sistemàticament per un allau d'informació alienadora com la de la TV i la premsa, principals representants del mitjans de comunicació. La combinació d'aquests tres factors , i per acabar-ho d'adobar, l'enganyifa d'una pseudodemocràcia representativa i contrària a una democràcia participativa ens ha duit a l'actual situació.

Siguem, però, sincers i mirem també amb ull crític els dèficits interns del MS:

  • a) poca experiència en la importantísima tasca de promocionar la participació popular en els afers públics
  • b) una formació pobra i per tant amb poca professionalitat
  • c) manca d'un mètode, programa o projecte comú que hagi estat capaç d'il·lusionar a una part prou important de la població
  • d) molt poques oportunitats per conèixer sistemes més eficaços d'actuació sociopolítica ( l'aïllament geogràfic degut a la insularitat hi ha jugat un paper important).

Veim que tant la falta d'informació alliberadora com de formació apareixen en els dos àmbits: tant en el de la població en general, com en el del MS. I a més a més, crec que tots estareu d'acord en què la incultura o la falta d'informació alliberadora de la societat és l'únic dels tres factors externs al MS que he citat abans en el qual el MS pot incidir directament i amb eficàcia.

Una de les finalitats bàsiques del Projecte de Revitalització del MS és, per tant, la promoció de la cultura alliberadora.

Un Projecte que serveixi, per dir-ho d'una forma gràfica, de pantalla protectora entre el factor b) (el mitjans de comunicació) i els habitants d'aquesta illa, substituint, en la mesura que puguem, la cultura alienadora provinent dels

primers per una cultura alliberadora dirigida als segons. I és precisament en aquesta tasca que creim que ens hem de centrar si volem reactivar de forma molt notable el MS i com a conseqüència posar remei a la problemàtica que exposàvem al principi.

Amb molta de prudència i amb una gran dosi d'humilitat vos presentam un Projecte que ha elaborat una persona mallorquina a partir de la seva experiència de vida i que està pensat per dinamitzar la societat en general.

Veureu que es tracta d'una idea extraordinàriament innovadora i ambiciosa...

Joan-Antoni Adrover i Mascaró

(CONTINUARÀ)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb