promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

Relacions cada cop més estretes entre les Illes Balears i Catalunya

cebramcat | 16 Agost, 2008 09:24 | latafanera.cat facebook.com google.com

Segons informa Antoni Mateu al Diari de Balears, la Generalitat de Catalunya "obrirà una oficina de diversitat lingüística a Palma. Linguamón, organisme que presideix Antoni Mir, signarà un conveni amb la Universitat. L’objectiu principal és la promoció de les llengües com a eina d’entesa entre tots els pobles".

Quinze dies enrere, també des del mateix diari, s'informa que "Balears oficialitza el seu retorn a l'Institut Ramon Llull. Els òrgans de govern seran paritaris, però el pressupost anirà en funció de la població".

Totes dues iniciatives duen el segell i la signatura de qui s'està exercint com a vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira. Una garantia ferma que consolida el manteniment progressiu d'unes cada cop més bones relacions entre les Illes Balears i el Principat de Catalunya.

Iniciatives com aquestes, arreu dels Països Catalans, es veuen amb molt bons ulls, i amb moltes més grans dosis d'il·lusió esperançada, en la perspectiva d'un enriquiment col·lectiu dins l'Europa del futur.

Tant de bo que arribin a bon port, de la millor manera possible!

Comentaris

Victòria Saura

Bus

Victòria Saura | 14/09/2008, 11:32

Estimada Carme: Comprenc la teva ràbia i malestar amb aquest incident. Aquí a Catalunya també és el pa nostre de cada dia, tot i que, teòricament, es poden emetre les queixes pertinents. A Cafeteries, taxistes, comerç... etc, llocs on és obligatori el coneixement, per part de les persones que atenen al públic, de la llengua catalana, i malauradament ens xasquen amb molta freqüència. Jo he demanat en algunes ocasions "llibre de reclamacions" de manera seriosa i imposant els meus drets, i si be comencen prenent-s'ho amb molta mala educació, finalment han de donar-te'l sota l'amenaça d'anar a buscar la policia o dur-hi un notari que aixequi acta. Llavors surt l'encarregat de torn i demana tota mena de disculpes, però mentre ja t'han fet passar la pataleta, del tot innecessària.
Una abraçada molt forta !!!
VICTÒRIA

Carme Vidal

Castellano!!!!!

Carme Vidal | 17/08/2008, 23:14

El 12-8-08 vaig haver d'agafar l'autobus de Cala Rajada fins a Manacor i d'aquí fins a Palma amb tren.
Abans de pujar vaig demanar al xòfer si aquell autobus anava a Manacor, em va respondre: Castellano!!!, jo li vaig repetir la pregunta, aquesta vegada més a poc a poc, la resposta fou, no sabes hablar castellano?!!!
Com no m'agraden les imposicions li vaig respondre repetint la mateixa pregunta però en cadascun dels diversos idiomes amb els quals hem puc expressar, excepte, com és obvi, en castellà.
Uep aquí, la cosa va canviar, aquell subjecte que seia al volant ja va intentar fer-se entendre amb gestos i amb monosílabs, amb la seva gestualitat quedà clar que aquell autobus era el que anava a Manacor, però encara era un poc prest per pujar i havia d'esperar fins que fossin les 10.25 h.
Finalment, quan va ser l'hora precisa, vaig pujar i, en iniciar la marxa l'esmentat subjecte va tenir la insolència posar un CD de flamenc a tot volum.
Si no vols tassa... idò tassa i mitja.

Era un autobús dels Transports de les Illes Balears i al vidre de davant hi havia la següent inscripció: AUMASA - IB - 26 - 84 i feia el trajecte Cala Rajada Manacor el 12-8-08 a les 10.25 h. del matí.
A l'interior del vehicle i havia un rètol que deia "Exija y conserve su billete" en diversos idiomes, però, com quasi sempre hi mancava el català que agradi o no és l'idioma d'aquest país.
No sé que pinta la Conselleria de Mobilitat, la Direcció General de Política Língüística, El Govern Balear, El Consell de Mallorca, etc. etc., si qualsevol espanyolet, amb estudis o sense, que arriba en aquesta terra es permet humiliar-nos amb total impunitat com si fossim esclaus.
En un primer moment de ràbia vaig pensar fer una reclamació davant la Conselleria corresponent, però al cap de pocs minuts vaig decidir que era millor dedicar les meves energies i el meu temps a coses més plaents, sincerament, davant l'evidència era molt poc probable que la meva queixa servis per canviar res.
Com diu Salvador Sostres: "hi ha una brutalitat de fons que si la seguim tolerant acabarà amb nosaltres".

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb