promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

De fora vindrà qui de casa ens traurà!

cebramcat | 29 Setembre, 2008 11:37 | latafanera.cat facebook.com google.com

Ho diuen els nostres avantpassats mallorquins, amb el seny asserenat i la serenor assenyada que sempre els caracteritza: “De fora vindrà qui de casa ens traurà!”

Ho diu també el Diccionari Català Valencià Balear, l'inventari lexicogràfic i etimològic de la llengua catalana en totes les seves formes literàries i dialectals, recollides dels documents i textos antics i moderns, i del parlar vivent al Principat de Catalunya, al Regne de València, a les Illes Balears, al departament francès dels Pirineus Orientals, a les valls d'Andorra, al marge oriental d'Aragó i a la ciutat d'Alguer de Sardenya -segons pot veure's al Tom V de l'obra iniciada per Mn. Antoni M. Alcover, redactat per Francesc de B. Mo ll, amb la col·laboració de Manuel Sanchis Guarner-:

"De fora vindrà qui de casa ens traurà", es diu referint-se als qui suplanten els posseïdors o habitadors legítims.

Es diu això a Mallorca, moltíssim abans que hi arribi a tocar mare el representant d'aquesta entitat que porta el nom d'Asocolombia -Associació Colòmbia Unida a Balears-.

Aquesta associació de colombians que inicia una campanya de boicot als productes etiquetats en llengua catalana i a tots aquells comerços retolats en la llengua pròpia de les Illes Balears.

Aquesta associació de colombians que crida a boicotejar el comerç illenc, a no consumir productes que no estiguin etiquetats en castellà i a no comprar en locals retolats en la llengua pròpia de les Balears, atacant durament les polítiques de normalització lingüística.

No se sap ben bé què en deu pensar aquest personatge colombià, ni aquesta associació de colombians, respecte d'aquell altre comerç illenc que ven productes etiquetats només en xinès, alemany, anglès, francès o ves a saber tu quina altra llengua que no sigui la catalana...

Aleshores, que parlin clar i català: són colombians arribats a Mallorca que volen que tothom sigui espanyol!

Ara i així ens entenem!

Sortosament, no tots els colombians que viuen a Mallorca pertanyen a aquesta associació...
Sortosament no totes les entitats d'Amèrica Llatina arrelades a Mallorca en comparteixen els plantejaments...

Sortosament la gent més assenyada i asserenada de Mallorca ja fa temps que sap molt bé que mai no s'ha de confondre el cul amb les témpores...

És més, sap veure ben a les clares allò que se li ha de dir a aquest senyor, representant d'Asocolombia -no ara, sinó des de fa molts de mesos-:

“...per arribar a ser ciutadans del món cal estar igualment arrelats a la terra on vius i aquí aquesta terra s'anomena Mallorca.
Espanya és una entitat política afegida més tard.
Us ho deman de tot cor.
Lluitau amb nosaltres.
No vingueu amb principis exclusivistes.
Estimau Mallorca, la terra on ara viviu.
Intentau comprendre perquè encara hi ha gent aquí que lluita i s'esforça per mantenir la llengua dels seus pares i padrins.
No us és un exemple i un repte el cas de tantes terres d'on veniu on la llengua que parlaven els vostres avantpassats va ser aniquilada per una altra llengua invasora i imperial?”
(Guillem Ramis Moneny)

La mateixa que a Mallorca!

Alguns enllaços interessants, relacionats amb Asocolombia:

- Español - English - Français

Comentaris

jou

davant un atac, deu mots

jou | 21/03/2009, 16:57

Castella no té la mar,
i això molt la preocupa;
és per això que ens ocupa
i cerca el nostre extermini
imposant el predomini del
llenguatge castellà.
Guanyem-nos ara el demà
tenint ben clar què cal fer:
davant el so foraster,
parlar SEMPRE CATALÀ.

R/ESTEL

PALLASSO: WIL VEGA

R/ESTEL | 02/10/2008, 18:28

SUGGERIMENT:

CONSULTAR "PALLASSO" AL
DICCIONARI DE LA LLENGUA CATALANA.
(INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS)
I
FER CAS AL PEP JUAREZ

SALUT

R/ESTEL

madiop

atac a sa nostra dignitat

madiop | 01/10/2008, 08:36

V.Vega es un desgraciat ,no representa ni a los colombians ,ni a les immigrants que vivim en aquets comunitat autonoma.Peró import sabre qui es derrera de aquet individuo.

Helena Herrera

Willan Vega

Helena Herrera | 30/09/2008, 13:38

Estic d'acord amb els comentaris que se fan sobre aquest "senyor", no obstant això no cal oblidar el que hi ha detras de la campanya contra els productes catalans que no és mes ni menys que el nacionalisme espanyolista ranci que ve desplegant la dreta mes ultraconservadora, a la qual dona suport, per cert, el partit defensor de l'espanyol al qual pertany.

Pep Juárez

William Vega

Pep Juárez | 30/09/2008, 07:50

Crec que ens estem equivocant. Un personatge com William Vega no mereix ni dues línies. Aquest rebombori que se li està donant a la seva campanya només li fa el joc d'inflar-li l'ego i guanyar notorietat. Asocolombia és ell i quatre més que li fan de claca, i en absolut no representa el col·lectiu de colombians a les Balears.
Pens que el millor que es pot fer amb ell és ignorar-ho.
Salut.

Miquel Ramón Clar

No tots els Colombians pensen igual, n´estic segur.

Miquel Ramón Clar | 30/09/2008, 05:51

De quina manera es pot reaccionar, de manera que no sembli visceral(ni ho sigui) i poc reflexionat i que adamés respongui a una voluntat de totes les entitats que conformen a Mallorca els vertaders Moviments Socials enxarxats o no, perque la resposta sigui real i responsable.

Caterina Thomàs

colombians

Caterina Thomàs | 29/09/2008, 23:30

Que es pot esperar de la colonització espanyola, aquests desgraciats tenen tots els defectes, corregits i augmentats, dels espanyols i cap virtut.
si tenguessim un govern com cal i no aquest PSOE colonialista ja hauria agafat aquests membres de la confraria colombiana i els hauria posat a la frontera.
Només hi ha una solució per sortir d'aquesta situació:
AUTODETERMINACIÓ

mallorquí i espanyol

Re: De fora vindrà qui de casa ens traurà!

mallorquí i espanyol | 29/09/2008, 16:57

Sou una guarda de nazis.

JC

Atac foraster

JC | 29/09/2008, 16:18

Companys,

Davant l'atac racista de què som víctimes els mallorquins a hores d'ara per part del grup invasor hispà 'Asocolombia', propòs que Esquerra respongui fermament a l'atac foraster convidant tots els mallorquins i tots els immigrants de bona fe a rebutjar l'actitud colonialista d'escamots invasors hispans com aquest, que practiquen el menyspreu a tot allò que no sigui d'arrel espanyola i que recorda el colonialisme que han patit els pobles indígenes de Sudamèrica des del temps del 'descubrimiento' fins avui, tant si l'estat era el regne d'espanya com una de les seves filles, qualsevol de les repúbliques hispanes sudamericanes.
Jordi Caldentey

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb