promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

La mar de llengües, al Parc de la Mar (2)

cebramcat | 07 Desembre, 2008 16:28 | latafanera.cat facebook.com google.com

Dijous, dia 4 de desembre, a les 19.30 hores, al Gran Hotel de Palma, es fa una conferència sobre "L'organització i la gestió del multilingüisme com a repte del segle XXI".

El conferenciant és Antoni Mir i Fullana, director de la Casa de les Llengües Linguamón de Barcelona, consorci públic adscrit al Departament de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya.
La presentació va a càrrec de Nicolau Dols, vicerector de Projecció Cultural de la UIB.

Abans de presentar-hi el que és i vol ser La Casa de les Llengües -un projecte coherent, museu de les Llengües, casal al districte tecnològic 22@ de Barcelona, portal web de llengües del món, model audiovisual multilingüe, compendi i recull de bones pràctiques- Toni Mir toca alguns punt summament interessants per a qui se senti cridat a atansar-se a aquest món tan apassionant com divers de les llengües extracomunitàries que s'empren avui dia a Mallorca: Amb l'anglès no n'hi ha prou - UNESCO i visibilitat de les llengües - Comissariat europeu de multilingüisme - “La lengua es nuestro petróleo” - National Geographic i llengües amenaçades - Babel capgirada - Estratègies multilingües a internet, mòbil i televisió - La Caixa – YouTube...

En definitiva, una exposició que, durant una hora seguida, permet d'entrar en aquests assumptes:

“Bon vespre a tothom. Moltíssimes gràcies a l'Obra Cultural per haver-me convidat. No podria presentar la Casa de les Llengües en un lloc millor. Em feia moltíssima d'il·lusió fer-ho a Palma. I a més que hagi coincidit amb la primera exposició d'aquest projecte, la Mar de Llengües, que és al Parc de la Mar, encara ho fa per a mi personalment més interessant.

En Nicolau Dols ha plantejat una sèrie d'interrogants molt ben presentats, molt ben estructurats com correspon a un vicerector de la nostra Universitat, brillant.

Jo crec que reflecteix i m'ajuda a començar aquesta sessió plantejant que la gestió dels idiomes, la gestió del multilingüisme serà indiscutiblement un dels gran temes, més que mai, d'aquest segle.

La meva idea és compartir aquesta estona, fer una presentació “informal”, no la llegiré, però sí anar comentant els ítems, les idees motor, els temes claus, de manera que el darrer quart d'hora o vint minuts puguem dialogar i, a partir de les vostres preguntes o idees, fer un col·loqui. Deia que la gestió de la diversitat lingüística, la gestió del multilingüisme serà un dels grans temes d'aquest segle.

D'entrada el món és essencialment jove. He consultat aquests dies, abans de venir aquí, un dels portals per internet on pots actualitzar millor que gairebé cap altre dades essencials. És el portal del Departament d'Estat, de la CIA, dels Estats Units que en la seva informació de països està molt més actualitzat, fins i tot més que el Moloc, que és el gran portal d'informació d'idiomes.

Aquest portal ens diu que avui aproximadament som 6.700 milions de persones, i que el 27% és menor de 15 anys. Si aquest menor de 15 anys l'ampliam a 25 anys o 30, indiscutiblement la meitat o més del món és menor, és jove. I aquesta població està en un 70% als països en desenvolupament.

En aquest informe o notícia del Departament d'Estat es diu que aquesta composició del món comporta nous reptes socials i econòmics que convé preveure.

No podia començar aquesta exposició sense parlar de Wall Street i dir que aquesta realitat juvenil del món, aquesta explosió demogràfica, aquest món global interconnectat més que mai en la història de la humanitat, està davant la seva primera crisi global. Una crisi que possiblement capgirarà els grans temes de l'agenda internacional.

Fa pocs mesos hi hauria hagut un consens gairebé unànime que la preservació del medi ambient, l'aminorament o la lluita contra l'escalfament global era possiblement la prioritat, la gran prioritat. Avui això no serà així i molts més temes es posaran damunt la taula...

(CONTINUARÀ)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb