promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

La mar de llengües, al Parc de la Mar (8)

cebramcat | 12 Desembre, 2008 20:49 | latafanera.cat facebook.com google.com

Som a desembre de 2008. L'Ajuntament de Barcelona s'ha incorporat, també, al consorci Casa de les Llengües Linguamon, que dirigeix el mallorquí Antoni Mir.

D'aquí a pocs dies la Casa de les Llengües es presentarà a Nacions Unides, com una aportació en el temps de Catalunya, de la llengua catalana, a la difusió dels valors universals proclamats per Nacions Unides amb motiu de l'Any internacional de les llengües.

“Tot això, i molt més, -manifesta el director, a la conferència feta al Gran Hotel de Palma dia 4 de desembre de 2008- es pot veure a través de la Casa de les Llengües “virtual”, un web que surt en vint-i-un idiomes, fruit d'un esforç extraordinari. Però n'estam molt satisfets, perquè la Casa de les Llengües en si mateixa és un organisme que experimenta com resoldre entorns multilingües...

El portal té un servei de Notícies Internacionals que actualitzam cada parell de dies...Vos recoman entrar-hi.

Una iniciativa, que potser es podria fer a Mallorca, va ser crear un Directori de Centres d'Aprenentatge de Llengües. Vam detectar aquest buid. A Catalunya es poden aprendre 54 idiomes, a part d'anglès, català i castellà que s'aprenen al sistema educatiu. 93 centres que estan indexats i 194 localitats on un o altre idioma es poden aprendre.

És un servei públic molt bo de fer, però que és interessant, perquè sinó la gent es desespera cercant, no sap on anar a saber si pot aprendre wòlof o swahili o amazig o a vegades italià. Les més grosses sí que s'aprenen a les escoles oficials d'idiomes, però no totes.

La Llengua de Signes Catalana està al web. Possiblement va ser el primer portal de la Generalitat que va incorporar aquest servei i es va anar ampliant. Surt al final...

Mapes Vius encara no és utilitzable però d'aquí a dos dies, a finals d'any, gener, estarà a la vostra disposició. És una aplicació que té aquest sentit de donar visibilitat als idiomes, de crear eines útils. És una eina que utilitza un software lliure, és a dir, no és Google Earth, perquè Google Earth et permet utilitzar la teva cartografia si tu li'n cedeixes els drets; i vàrem pensar que un organisme d'una administració pública no havia de fer això. Per tant, són uns mapes de cartografia lliure perfectament vàlids.

La Toponímia sí que és una incorporació de la Casa de les Llengües. Té una aportació ben interessant i tendrà aplicacions múltiples. D'entrada qualsevol usuari del món tendrà accés a aquesta informació en 21 idiomes. És a dir, és una tecnologia interactiva que no existia. La tecnologia ja existia, però l'aplicació no. L'aplicació és interactiva. I relaciona la base de dades amb els mapes.

Multilingüisme Audiovisual és un YouTube de les llengües. Això sortirà el mes de gener, febrer, març...Serà un lloc on tothom podrà penjar el seu vídeo, igual que YouTube. Però està pensat perquè estigui al servei dels idiomes, de les comunitats lingüístiques. I durà incorporat unes eines informàtiques que permetran la subtitulació, això ho fa YouTube ja, i el doblatge. De manera que un mateix text en català pot estar subtitulat o doblat en centenars d'idiomes, i així successivament.

També permetrà les Parelles Lingüístiques per internet, a partir d'una base de dades, com si fos una base de contactes, igual que es fan les parelles lingüístiques, no?

Per acabar aquesta repassada, Linguamón Bones Pràctiques és un servei que ja funciona. Va partir perquè, quan es va fer aquest programa, el Govern de Catalunya ens va encomanar entre altres coses contribuir a difondre internacionalment el model de gestió de la normalització, la promoció de l'ús del català.

I ja per acabar només senyalar que formam part de diverses xarxes internacionals i que anam establint acords de feina amb el Comissari europeu i amb UNESCO i amb altres organismes.

Però jo sí que diria que de la cosa que estic més content és, primera, que aquest projecte es faci; i, segona, que es faci a Catalunya...

(CONTINUARÀ)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb