promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

La mar de llengües, al Parc de la Mar (i 9)

cebramcat | 13 Desembre, 2008 09:25 | latafanera.cat facebook.com google.com

No sé si tots sabeu -deia Antoni Mir, director de Linguamón la Casa de les Llengües, durant la conferència que va fer al Gran Hotel de Palma, dia 4 de desembre de 2008-, que la idea d'una Casa de les Llengües s'havia de fer a Londres.

David Crystal, el lingüista de Cambridge que va publicar l'enciclopèdia famosa, quan va proposar aquest projecte ell en realitat havia mirat de fer-lo a Londres.

A Londres es construïa el World Languages, el món del llenguatge, el món de les llengües: que eren 4.000 metres devora el Tàmesi d'acord amb el Shakespeare World Centre promogut i liderat pel British Council.

I partia d'una idea que deia: com pot ser que jo vagi a qualsevol ciutat del món i em trobi un museu d'art contemporani, un museu d'alta tecnologia, un museu del que sigui, i no hi hagi un sol lloc en el món on pugui dur la meva filla perquè aprengui coses del que és més important per a les persones que és allò que ens fa humans, que és el llenguatge, que són les llengües!

Aquesta era la seva idea.

Pel que sigui aquest projecte no es va fer a Londres. Sort. Perquè jo que m'he estudiat el projecte vos puc assegurar que allà, de diversitat lingüística no n'hi havia ni a la toilette... Allò era el que ens fa humans i anglesos... Però és que segurament no hauria estat d'una altra manera, si aquest projecte s'hagués fet a París o Madrid o Berlín.

Per a mi és una gran sort que una Casa de les Llengües dedicada a la diversitat lingüística del món es faci a Catalunya. Perquè és indiscutible que serà respectuosa amb la diversitat, amb totes les altres llengües, i que els valors de fons no colaran d'amagat una gran llengua o coses que són contradictòries, com hauria passat en altres llocs.

Que la Casa de les Llengües neixi a Barcelona, a una part del territori de la llengua catalana, és una gran sort per al nostre idioma, indiscutible i una eina preciosa de relació internacional.

Però crec que és molt bo, també, per una idea de la diversitat lingüística, per una manera d'ordenar el món a partir d'uns valors universals que en aquest cas han coincidit amb l'Any mundial de les llengües.

I a partir del 31 de desembre, quan aquest any acabi, hi haurà a Catalunya un motor que hi continuarà promovent aquests valors universals i que de qualque manera també entronca amb aquella icona del nostre idioma que era Pau Casals, quan ja l'any 1958, quan encara hi havia la radioactivitat de la bomba d'Hiroshima, ja va intervenir a Nacions Unides demanant als seus col·legues músics de tot el món que tenguessin un gest per la pau i l'enteniment entre els pobles.

I la Casa de les Llengües, finalment, segueix aquesta estela i el que fa és difondre'ls a partir del coneixement que les llengües són riquesa per a cadascun dels parlants, per a la societat i per a les economies dels països.

I res. Dit això, esper que ho vegem, que vengueu a la inauguració i que amb aquest primer conveni que hem firmat amb la Universitat i que té aquest magnífic vicerector al seu front doni fruit també a Mallorca.

Gràcies.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb