promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

“Moments viscuts”, autobiografia del músic català Enric Morera i Viura (I)

cebramcat | 26 Setembre, 2009 20:29 | latafanera.cat facebook.com google.com

Dimarts, 22 de setembre de 2009, apareix una pàgina de Facebook encapçalada per aquesta nota: “Estic passant un guster de llegir "Moments viscuts", l'autobiografia d'Enric Morera, el músic i compositor català, autor de la marxa "Pàtria" que ha interpretat l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, dirigida pel mestre Salvador Brotons... “

Efectivament, l'any 1936, al preu d'1 pesseta, es posa a la venda un llibret de 90 pàgines publicat per 'Gráficas Barcelona', amb el títol “Moments viscuts (auto-biografia)”. N'és l'autor el músic i compositor català Enric Morera i Viura (Barcelona, 1865-1942), el cas més representatiu del modernisme català en el terreny musical.


Portada del llibre publicat a Barcelona l'any 1936

Les paraules darreres amb què conclou el llibre em semblen força cridaneres:

“La Cultura musical està ben bé per terra. Pobra Catalunya si ha d'ésser aquesta plaga de paràsits que amb tota la frescor es titulen mestres directors, de què hagin d'aixecar-la per a posar-la al nivell de les Nacions que no fan comèdia. Ciutat, 1934” (pàg. 87).

I les paraules “profètiques” que escriu a la pàgina 63 em posen la pella de gallina:

“Temps a venir, quan tots ja no serem d'aquest món, els músics joves que tinguin afany d'aprendre... aleshores, aquells músics joves s'encarregaran de donar la raó a qui la tingui. Que m'agradaria ésser-hi! Com hi riuria! Ciutat, 1923.”

Com s'afirma a la introducció del CD que edita l'OJIPC l'any 2007,
“Enric Morera irromp en la vida musical barcelonina a partir del 1890 imbuït d'idees renovadores que contribuirien a transformar la música catalana del tombant de segle, desempallegant-se de l'italianisme imperant en l'òpera, i el casticisme espanyolista de la sarsuela, i apuntant cap a models sobretot germànics filtrats pel pensament nacionalista.”

Del llibret de 90 pàgines, amb molt respecte i gran afecte, me'n lliura un exemplar la presidenta de l'entitat mallorquina “Forum Musicae”, Magda González, impulsora de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, qui s'avé a deixar-hi escrita a mà una dedicatòria força emotiva:
“A Cil, per veure'ns néixer, acompanyar-nos al créixer i estar sempre al nostre costat... Magda. Set 2009”.

S'està referint, -aquesta professora mallorquina de música en el col·legi de Santa Mónica, a Palma- al seguiment i suport rebuts durant els cinc primers anys de vida de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC, 2004).

L'OJIPC esdevé una d'aquelles orquestres simfòniques, singulars, que es proposa i aconsegueix traure de l'oblid, interpretant-les recentment, algunes de les obres més insignes del mestre català Enric Morera:

“Indíbil i Mandoni”, de ressonància i inspiració wagneriana, basada en el poema homònim d'Àngel Guimerà; Marxa o Marxa per a banda, l'obra anomenada “Pàtria”; i finalment “Somni”, que fa part d'un díptic simfònic, la segona part del qual s'anomena “Boda” amb intervenció coral (se n'ha fet l'enregistrament en CD).

Al pròleg del llibre, l'autor explica clarament el motiu principal que el porta a decidir publicar “alguns MOMENTS VISCUTS, que des de temps té enllestits.” Es refereix al 'descuid' de no haver posat ni una obra seva al programa elaborat pel Comitè Executiu dels Festivals de la Societat Internacional per a la Música Contemporània, celebrats aleshores a Barcelona.

Em sembla interessant fer públic el contengut d'aquest llibret tan especial!

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, setembre 2009

(CONTINUARÀ)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb