promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

Antonina Canyelles, poetessa mallorquina de profunditat

cebramcat | 08 Agost, 2008 10:21 | latafanera.cat facebook.com google.com

Cada cop més coneguda i valorada, Antonina Canyelles i Colom (Palma, 1942), apareix com una d'aquelles poetesses mallorquines que, amb la seva veu catalana, sempre punyent i força suggeridora, -que evoca i provoca- aconsegueix d'arribar ben endins de qui la llegeix o l'escolta.

Persona autodidacta, dedicada en cos i ànima a l'ensenyament de la llengua catalana a tots els nivells possibles, pot dir que són nombroses les generacions usuàries d'aquesta llengua, avui dia a Mallorca, que han anat a beure a les fonts de la seva gran saviesa i mestria.


La poetessa mallorquina Antonina Canyelles i Colom
(Foto: Arxiu DdB)

Bé sia amb la difusió del català que fa des del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca, a la dècada dels anys 60; bé sia amb les classes de català que imparteix a la dècada dels anys 70 al Col·legi Pius XII, de Ciutat, o amb el grup de Teatre infantil del mateix col·legi on exerceix la direcció tècnica -“La bruixeta sense granera”, “La bruixa Patuixa”, “Els tres fills del rei”, “Edip Rei”- ; bé sia de mil i una maneres diverses, de què se serveix per romandre al servei d'una llengua tan malmenada des de fa segles al nostre entorn més immediat.

Des de la publicació d'aquell primer llibre seu, titulat “Quadern de conseqüències”, l'any 1980, premi Marian Aguiló 1979 de les Festes Pompeu Fabra, i d'aquell primer recull de dibuixos i poemes que realitza l'any 1981 i que denomina “Patchwork. , -una artística carpeta de poemes amb il·lustracions d'Esperança Mestre-; o d'aquells poemes seus que recita a l'exposició de pintures muntada per Joan Artigues i organitzada per l'Ajuntament a la vila de Santa María del Camí l'any 1988; no en torn a saber res pus, de n'Antonina, fins a l'any 2005.

És a la presentació del llibre de poemes “Piercing” que fa a la sala d'actes del centre cultural de sa Nostra el mes de maig de 2005.

Dos anys després, n'Antonina compareix al IX Festival de Poesia de la Mediterrània celebrat al Teatre Principal de Palma el mes de juny de 2007.

Pocs mesos més tard, participa en la X Nit de Poesia a l'Auditori de Sant Cugat, en l'homenatge que s'hi ret a Palau i Fabre el mes d'octubre de 2007.

N'Antonina Canyelles també figura com a poetessa participant el mes de març de 2008 en la Poefesta de la Safor. IV Festival de Poesia 2008 que se celebra per quart any consecutiu al municipi d'Oliva, una festa literària que, des de la seua primera edició, reuneix la poesia més rellevant de la literatura catalana.

El 23 d'abril de 2008, Dia del Llibre, Festa de Sant Jordi, n'Antonina presenta, a la Llibreria Embat de Palma, el seu darrer recull de poemes. És un llibre que duu per títol ”D'estructura circular”.

I durant aquest estiu, el 7 d'agost de 2008, com informen els mitjans de comunicació -Diario de Mallorca, o el Diari de Balears (07/08/2008), n'Antonina Canyelles i Colom apareix com una de les protagonistes de la col·lecció Paraula de Poeta “que pretén donar a conèixer l'obra d'escriptors illencs amb una carrera consolidada”, segons s'afirma des de la Direcció General de Cultura del Govern de les Illes Balears.

Endavant, idò, amb la difusió d'aquesta obra tan rica com enriquidora de la gran i profunda poetessa mallorquina Antonina Canyelles, de qui m'honora ben molt mantenir lligams d'amistat des de fa dècades, i amb qui he compartit dèries i cabòries al llarg de la meva vida professional, política i social.

Poques, però bones, va dir aquella!

Cecili Buele i Ramis,
Mallorca, agost 2008

Comentaris

Joan Pla

Angelots d'en Pla

Joan Pla | 24/11/2012, 11:50

Estimada: He sentit la teva veu, quan recites els teus poemes a The Memoro project-AELC. M'agradaria molt dibuixar un "puput i angelots" sobre allò que dius que la mar va de puts i el mar va de putes. Em pega molt bé transferir-ho a puputs i puputes. No trob el teu telèfon. Una abraçada, Joan Pla.

Pere Barceló Barceló

salutació amical

Pere Barceló Barceló | 03/10/2011, 10:33

Tonina recordada!
fa molts anys havia perdut l teva pista.No sabia res de la teva vida.
Avui ha apregut el teu nom al Diari i he entrat a Internet ; he vist la teva foto i m'he recordat d'aquells anys de Pius XII.
Ets jova i et conserves molt bé, segons pareix a la foto. Jo som el mateix Pere Puigpunyentí, però octogenari, que no és cap ironia; és un destí.
T'he volgut saludar i encara que sigui per Email enviar-te una abraçada.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb