promocat

PROMOCAT, una de tantes iniciatives cíviques sorgides a Mallorca amb la finalitat de difondre allò que s'hi fa, encaminat a la promoció i ús de la llengua catalana, no solament en l'àmbit de les institucions públiques, sinó també de les entitats i associacions que conformen la societat civil. A càrrec de: www.cecili.cat

Llibre de comentaris als Dietaris de Guillem Simó Roca

cebramcat | 19 Octubre, 2007 09:08 | latafanera.cat facebook.com google.com

Aquest escrit que hi envia Josep-Lluís Carod-Rovira, llegit per Carme Vidal, la vídua de Guillem Simó Roca, inicia la presentació pública del llibre ”Contra tots els mals. Recepció de l'obra de Guillem Simó”, en un acte que es fa a la Llibreria Literanta de Palma, dijous dia 18 d'octubre de 2007:

“En aquesta part del món” és un llibre ben diferent a tots els altres començant ja pel títol, perquè el seu autor era així: diferent a tots els altres.
No vaig conèixer, ni tractar, ni parlar mai amb Guillem Simó. En tenia tan sols la referència positiva, d’anys enrere, a partir d’un treball sobre l’Estatut d’Autonomia de 1931 a les Balears, dut a terme amb l’Isidor Marí.
Llegint aquest llibre ja es veu, amb claredat, que l’autor era un personatge polièdric, de múltiples dimensions, segurament no totes elles harmonitzades amb placidesa.
Em diuen que “En aquesta part del món” és un llibre polèmic en el qual s’expliquen fílies i fòbies davant alguns personatges locals. Ho desconec i me’n mantinc totalment al marge.
Sí que vull dir, però que el llibre és, per un amant de la lectura, d’un interès enorme. Sovint sembla més l’obra d’un filòsof de la vida que no pas d’un historiador o d’un poeta.
Fet amb frases curtes, talment sentències definitives, que podran ser utilitzades com a possibles citacions, el llibre té un estranya capacitat de seducció.
S'hi nota la mà d’una persona culta, apassionada pel seu país i la seva llengua, i inconformista davant la societat que l’envolta. És una opció personal que mereix respecte i atenció.”

Josep-Lluís Carod-Rovira

Tot seguit, Cecili Buele i Ramis. juntament amb Gabriel Janer Manila presenten davant una seixantena de persones que s'han fet presents a la Llibreria Literanta de Palma el llibre de Guillem Simó Roca.

Aquesta és l'aportació que hi fa Buele:

"Pocs dies després que la veterana escriptora britànica Doris Lessing hagi guanyat el Premi Nobel de Literatura 2007...
Pocs dies després que s'hagi realitzat la Fira internacional del llibre de Frankfurt, on la cultura catalana n'ha estat la convidada d'honor... ens trobam aquí, en aquesta part del món, realitzant un acte literari tan senzill com aquest:
la presentació d'un llibre escrit en català – amb el títol “Contra tots els mals” - que recull les observacions que s'han fet arreu dels Països Catalans sobre un altre llibre, escrit també en català per un autor mallorquí que no és cap altre que Guillem Simó Roca.

En Guillem, com sabem, nasqué, visqué i morí a Palma entre el 20 de gener de 1945 i el 12 de setembre de 2004.

M'agradaria començar recordant que el mateix dia que m'assabent que el bon company de lluites patriotes catalanes, Lluís M. Xirinacs, pren la decisió d'esdevenir un ex-esclau català... (12-08-2007) una mesada justa abans que es compleixi el tercer aniversari de la mort d'en Guillem Simó, llegesc als seus Dietaris una de les afirmacions que hi deixa transcrites anys enrere:

”Deixar de viure és potser l'únic alliberament viable”.

Aquesta afirmació d'en Guillem que acab d'esmentar, com es comenta al llibre que presentam avui, és un petit fragment “escrit amb el tint inesborrable del pessimisme i la fragilitat”.

Em sembla, per això mateix, que reflecteix certes descobertes veritablement profundes que es poden anar fent, en llegir l'obra original d'en Guillem Simó.

Em complau ben molt fer la presentació pública, aquí i avui, del llibre “Contra tots els mals. Recepció de l'obra de Guillem Simó”. Fer la presentació pública d'aquest recull de quaranta-cinc escrits que, durant aquests dos darrers anys, trenta-dues persones han publicat en una vintena de mitjans diversos!

No és poca cosa, en tractar-se d'un sol llibre, redactat i escrit en català, editat a Mallorca, difós sense gaires suports públics o privats, i que pren la forma de dietari.

Si m'ho permeteu, vos recordaré que es tracta d'una de les darreres publicacions que encomana l'Institut d'Estudis Baleàrics al Taller Gràfic Ramon, de Palma, abans que n'acabi el mandat qui n'ha estat el president, l'escriptor Gabriel Janer Manila, que avui tenim el gust de mantenir al nostre costat, aquí entre nosaltres.

Sabem que, de manera tan poc seriosa com incomprensible, els actuals responsables de l'IEB s'han negat en rodó a fer-ne la presentació pública. Ells deuen saber per quins motius han pres una decisió d'aquestes característiques!

S'ho paga recordar que fa vint-i-cinc anys, en època preautonòmica, el mateix Institut d'Estudis Baleàrics -conjuntament amb la Conselleria d'Educació i Cultura de les Illes Balears- no ho dubta gens ni mica, i s'afanya a divulgar una antologia titulada “Prosa costumista Balear”, que és una de les peces escrites pel mateix autor, Guillem Simó i Roca...

Certs canvis de responsables, pel que es veu, també comporten certs canvis d'actituds, en una institució pública com l'IEB!

El llibre que presentam avui “Contra tots els mals. Recepció de l'obra de Guillem Simó”, amb 150 pàgines, gira entorn de la sorprenent i gegantina repercussió que obté l'obra pòstuma de Guillem Simó Roca als diversos i nombrosos àmbits de la crítica literària catalana.

Concretament, m'estic referint al llibre publicat a Pollença per El Gall Editor l'any 2005 amb el títol “En aquesta part del món. Dietaris 1974-2003”.

He de dir que em sent molt afalagat. Sobretot per la confiança que diposita en qui vos parla l'amiga alhora que parenta entranyable -una cosina bona de la difunta Catalina Company i Vidal, qui fou la meva primera esposa, a la dècada dels anys 80-.

Na Carme Vidal, vídua d'en Guillem Simó, esdevé una d'aquelles dones que ha sabut portar amb gran fermesa aquesta tasca tan complexa de fer pública l'obra que escriu el seu company en vida.

Ahir mateix se'n fa ressò el periodista Carlos Jover, quan li dedica tota la pàgina de cultura del diari El Mundo-El Día de Baleares.

Sabeu bé que jo no som d'aquelles persones que romanen capficades dins el cercle arrodonit de lletraferits consagrats a l'àmbit literari més immediat i genuí.
Més tost m'hi sent com un intrús!

Tampoc no som d'aquells que dominen les arts ni el maneig dels redols enteranyinats més recòndits, en l'àmbit de la literatura catalana d'arreu dels Països Catalans.

No som res de tot això! Ni en tenc cap gana, de ser-ho!

Simplement i senzilla, som i vull continuar sent un lector, llis i ras, mallorquí. Amant apassionat de llibres que, un cop publicats en català, fan més rica encara la llengua catalana.

En conseqüència, m'encanta esdevenir també fervent difusor de qui s'afanya a escampar-la, oralment i per escrit o pels mitjans que sia. I si es tracta d'un cas tan excel·lent, com l'obra de Guillem Simó, amb molta més intensa cura encara.

No som d'aquells que pugui dir que he conegut i tractat de prop i directament Guillem Simó. Ens devem haver vist algunes poques vegades pels carrers de Palma...

Som, això sí, efectivament, una d'aquelles persones que ha romàs sorpresa i astorada en haver fet la descoberta sobtada de tenir a l'abast un tresor, tan amagat i tan ric com el que representa aquesta obra inèdita en vida de l'autor.

Per això, m'alegra ben molt tenir l'oportunitat de presentar avui en públic aquest “Llibre coral” -com el qualifica al Pòrtic D. Sam Abrams- “que aplega el testimoni crític d'un riquíssim ventall de personalitats del món de la cultura literària en català” sobre aquesta obra pòstuma de Guillem Simó.

Tots quants sou aquí sabeu molt bé que, un cop fetes les dues presentacions dels Dietaris “En aquesta part del món”, una a Palma -aquí mateix, a la Llibreria Literanta, el 22 de juny de 2005-, i l'altra a Barcelona -a l'Espai Mallorca, el 4 d'octubre de 2005-, el llibre parit durant tres dècades per Guillem Simó inicia un llarg trajecte que, hores d'ara, ja no té aturall.

És el que es destria clarament en aquest llibre que presentam avui, aquí “Contra tots els mals. Recepció de l'obra de Guillem Simó”. I que també serà presentat en públic el mes de novembre vinent a Barcelona i a Girona, a l'Espai Mallorca, i a la Llibreria 22, respectivament.

M'agradaria fer-vos avinent com veig jo tot allò que s'hi diu, en relació amb una mitja dotzena d'aspectes que tenen a veure, primer de tot, amb l'aplec d'altres obres literàries d'en Guillem.

Després, amb opinions que manifesta la gent sobre els Dietaris.

Els mitjans de comunicació on queden reflectides aquestes opinions.

Els titulars suggeridors que s'hi destrien.

Finalment, les qualificacions que es fan del llibre i les que rep l'autor.

Tot això seguit d'un extens llistat de noms de persones que s'hi esmenten.

És clar i evident que no disposam de temps suficient per fer-ho com caldria. Per això m'ha semblat adient prendre aquest altre viarany, una drecera que ens pot facilitar l'arribada al final del trajecte on condueix Guillem Simó amb la seva obra literària.

Esper i desig que vos sigui profitós.

Quan Gracià Sànchez, El Gall Editor, des de Pollença estant, trau a la llum pública “En aquesta part del món. Dietaris, 1974-2003” de Guillem Simó Roca, constituint el núm. 17 de la Col·lecció El Cabàs, el mes d'abril de 2005, es detecta clarament que se n'inicien referències públiques, tractant en Guillem com un ”autor desconegut”, “sense perfil públic”, “inèdit”, “secret”, “un autor que escriu en silenci i en secret”, “un nou autor a la literatura catalana”, etc.

Com si en Guillem fos un no-ningú, per entendre'ns!

A mida que va passant el temps i que es multipliquen de manera accelerada aquestes referències, es reconeix cada cop més gradualment la descoberta que comporta haver accedit a la publicació i a la lectura d'un llibre que té per autor un personatge tan singular com en Guillem Simó.

Un personatge tan singular que, com la seva vídua, na Carme Vidal diu que el defineix un company d'universitat, esdevé un veritable “verb irregular”.

Aleshores, l'obra d'en Guillem comença a ser qualificada com la d'un llibre “clàssic”, “coral”, “important, intel·ligent”, “insòlit”, “imprescindible”, “fascinant”, “molt complet”, “perfecte”, “recomanable”...

S'arriba a afirmar, fins i tot, que és “un dels llibres més impressionants, corprenedors i admirables”, “un dels millors dietaris apareguts als darrers anys al nostre país”, “el llibre més notable que s'ha publicat en català als últims temps”, etc.

Bono, a primer cop d'ull pot semblar que, d'un dia per l'altre, Guillem Simó passa pràcticament del no-res a convertir-se en gairebé tot el que es pot ser en el camp de la literatura!

M'estim més pensar i creure que ni és un no-res en Guillem, durant les tres dècades que roman embrancat en la tasca d'escriure els Dietaris; ni arriba a ser-ho tot, en l'àmbit de la literatura catalana, quan se'n descobreix l'obra escrita.

Som dels qui pensen i creuen que no es tracta ni d'una cosa ni de l'altra.

Això sí, s'han de reconèixer com a singulars i insòlits els efectes que provoquen els Dietaris d'en Guillem entre la gent lectora i la crítica d'arreu dels Països Catalans, com aquell qui diu “de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó”.

Ara bé, si allò que ens interessa avui és presentar aquest llibre concret que reprodueix i aglutina allò que se n'ha dit, d'ell, en relació amb els Dietaris, s'ho paga recordar que esdevé ben llarga la llista de persones que dediquen espai i temps a l'escriptura d'alguns mots que tenen molt a veure i a dir sobre el llibre de Guillem Simó.

A tots els racons dels Països Catalans n'han sorgit comentaris a mitjans ben diversos. N'hi ha de recollits al País Valencià (Bonada, Alonso, Mondria, Guillamon, Alzamora); a les Illes (Rosselló, Pomar, Fiol, Pairolí, Vidal, Mesquida, Cabrera, Mir, Llop); i, sobretot al Principat (Rafart, Abrams, Cervera, Galves, Ramón, Puigdevall, Dòria, Costa-Gramunt, Sòria, Mas, Vives, Porcel, Vidal, Duarte, Manresa, Castillo, López, Sostres).

Uns autors i d'altres publiquen els comentaris en una extensa i llarga llista de mitjans de comunicació, plurals i diversos, on queden reflectides reflexions i anàlisis que s'hi transcriuen...

Els titulars que s'hi empren no deixen de tenir aquell caire suggeridor que els caracteritza...

Si hem de parar esment a les qualificacions que reben els Dietaris d'en Guillem Simó, podem parlar de comentaris tan diversos que en parlen i que li empelten mil i un qualificatius...

Amb la presentació d'aquest llibre -recull d'opinions escrites i publicades amb el títol “Contra tots els mals: Recepció de l'obra de Guillem Simó”, m'agradaria haver contribuït positivament a afavorir un acostament més intens al pensament i als escrits d'un autor que, sens dubte, té molt a comunicar a qui s'hi vulgui atansar acuradament.

Crec que també esdevé molt enriquidor en moltíssims d'altres aspectes. Com ho demostren les tres cites d'en Guillem, amb les quals m'agradaria concloure la presentació d'aquest llibre:

  • “La saviesa consisteix a mantenir-se impassible davant l'ànsia enfollida de donar sentit a les coses que fas, a les coses que et passen, a les coses que esdevenen...” (pàg. 53)
  • “El savi no prejutja el futur, no calcula; per això no coneix la decepció. Però tampoc no es priva d'actuar per por de la decepció. Perquè qui no es fa il·lusions no es pot decebre...” (pàg. 51)

  • “Contra tots els mals, malgrat tots els mals, enmig dels mals, amb tots els mals acceptats cortesament, (aquest bell abisme de la música de Bach)”. (pàg. 51)

Vos agraesc l'atenció que hi heu volgut prestar".

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, 18 d'octubre de 2007

D'altres referències a l'autor, Guillem Simó Roca:

(1). L'obra literària de Guillem Simó Roca contra tots els mals
(2). L'obra literària de Guillem Simó Roca contra tots els mals
(3). L'obra literària de Guillem Simó Roca contra tots els mals

Vet ací, tot seguit, l'extensa relació de persones que hi apareixen esmentades:

Agustí d'Hipona / Aina Vives (17) (El Punt. Girona 5-01-05) / Albert Ràfols-Casamada / Àlex Susanna / Alfred Mondria (15) (Levante el Mercantil Valenciano, València, 25/11/05 26-05-06) / Amiel / André Gide / André Gorz / André Malraux / Andrés Trapiello / Andreu Manresa (30) (El País. Barcelona, 29-05-05) / Anna Murià / Anselm Turmeda / Antoni Badia i Margarit / Antoni Comas / Antoni Serra / Antoni Xumet / Antonio Machado / Antoni Moreno / Arthur Schopenhauer / Auxiàs March / Bach / Baltasar Porcel (22) (La Vanguardia. Barcelona, 14-02-06) / Bartomeu Fiol (10) (Diari de Balears. Palma, 25-10-05) / Bartomeu March / Bartomeu Rosselló-Pòrcel / Bernat de Mogoda / Bernat Metge / Biel Mesquida (25) (Diario de Mallorca. Palma, 03-03-06) / Blai Bonet / Camille Paglia / Carina Pàmies / Carles Cabrera (29) (Diario de Mallorca. Palma 08-09-06) / Carles Duarte i Montserrat (28) (Diari de Girona, 30-07-06) / Carles Riba / Carme Vidal (24) (El Mirall. Palma, 08-01-05) / Catalina Cantarellas/ Cioran / D. Sam Abrams / David Castillo ( ) (Avui. Barcelona, 17-07-05) / Elvir Sans / Emile Cioran / Emili Piera / Emili Teixidor / Enric Sòria (13) (Avui, Barcelona, 30-10-05) / Enriqueta / Ernest Hemingway / Eudald Puig / Eugeni d'Ors / Eugeni Perea / Fèlix Pons / Feliu Formosa / Fernando Pessoa / Ferran Soldevila / Fiona Campell / Francesc Parcerisas / Frederic Mompou / Gabriel Alomar / Gabriel Ferrater / Gabriel Maura / Gaziel / Gide / Gombrowicz / Gracià Sánchez / Gregori Mir (33) (Diario de Mallorca, Palma, 11-09-05) / Guillem Colom / Guillem Simó / Harold Bloom / Hèctor López Bofill (39) (Avui. Barcelona, 19-06-06) / Helena Suñol / Henry James / Horace Walpole / Ian Watt / Isidor Cònsul / Isidor Marí / Jacint Verdaguer / Jaume I / Jaume Pomar (02) (DdB, 04-06-2005) / Jaume Subirana / Jaume Vidal Alcover / Jean Serra / Jeroni Pont i Desmur / Jesús Mosterín / Joan Estelrich / Joan Fullana / Joan Fuster / Joan Manresa / Joan Maragall / Joan Margarit / Joan Mas i Vives (20) (Revista Institut d'Estudis Catalans, núm. 17 (17-01-06) / Joan Mir / Joan Oliver / Joan Pons i Marquès / Joan Solà / Joan Veny / Joan Vinyoli / Joanot Martorell / Joaquim Carbó / Jordi Cervera (08) (Catalunya Cultura, entrevista a Carme Vidal, 4-10-05) / Jordi de Sant Jordi / Jordi Galves (05) (La Vanguardia, 14-09-2005) / Jordi Rubió / José Carlos Llop (37) (Diario de Mallorca, 23-04-06) / Josep Carner / Josep Iborra / Josep J. Rosselló (01) (DdM, Palma, 25-05-2005 23-07-05) / Josep M. Espinàs / Josep Maria Llompart / Josep Melià / Josep Piera / Josep Pla / Josep V. Foix / Juan Díaz de la Guerra / Juan Rulfo / Jules Renard / Julià de Jôdar / Julià Guillamon (18) (El temps. València, 10-01-06) / Julio Ramón Ribeyro (36) (El País. Barcelona, 27-10-05) / Jünger / Konstandinos Kavafis / Kundera / Léauteaud / Llorenç Mestre / Llorenç Villalonga / Lluís Alemany / Lluís Bonada (09 ) (El Temps. València, 18-10-05 03-01-06) / Lluís Maicas / López-Picó / Manuel de Pedrolo / Marc Aureli / Marià Manent / Marie Bashkirtseff / Màrius Sampere / Martí de Riquer / Martin Buber / Maurici Serrahima / Merlí / Michel de Montaigne / Miquel Barceló / Miquel Bauçà / Miquel Coll i Alentorn / Miquel Colomer (41) (Salvador Sostres Weblog, 29-11-06) / Miquel de Palol / Miquel Desclot / Miquel Ferrà / Miquel Pairolí (16) (Presència, suplement del Diari de Balears, Palma, 25-12-05 06-10-06) / Missi Vassiltchikov / Montaigne / Montserrat Roig / Mosterín / Nadal Batle / Olga Xirinacs / Pavese / Pep Rosselló / Pere Bohigas / Pere d'Alcàntara Penya / Pere Gimferrer / Pere Rovira / Pio Baroja / Ponç Pons / Ponç PuigdevallSam Abrams (04 ) Avui. Barcelona (16-11-05) / Samuel Butler / Sartre / Sebastià Alzamora (19) (El Temps. València, 10-01-06 Avui. Barcelona, 03-01-06) / Sebastià Ramis (00) / Sergi Dòria (07 ) (ABC. Barcelona, 2-10-05) / Spender / Stefan Zweig / Stéphane Mallarmé / Susanna Rafart (03) / T.S. Eliot / Teresa Costa Gramunt (12 ) (L'Eco de Sitges, 29-10-05) / Teresa d'Àvila / Thomas Bernhard / Tomàs Garcés / Toni Sala / Txema Martínez Inglés / Valentí Puig (00) / Vázquez Montalbán / Vicenç Villatoro / Vicent Alonso ( 06) (El País. València, 29-09-05) / Victòria Penya / Xavier Carbonell / Xavier Prohens /

Traduccions: Español - English - Français

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb